علت زردی دندان چیست؟ نحوه از بین بردن زردی دندان

زرد شدن دندانها یکی از مشکلات شایع در دنیا است و میتواند اثر منفی زیادی بر زیبایی لبخند و اعتمادبهنفس هر فردی داشته باشد. علت زردی دندان را میتوان در مواردی چون عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگزا، استعمال دخانیات و … جستجو کرد. این تغییر رنگ گاهی سطحی و گاهی عمیق است که هر کدام راه درمان متفاوتی دارد. اگر شما هم با چنین مشکلی مواجه هستید، در ادامه این مطلب 7 دلیل زردی دندان و بهترین روشهای درمان آن را بررسی کردهایم.
زردی دندان چیست؟
زردی رنگ دندان به ظاهر شدن لکه یا تیره شدن رنگ دندانهای شما اشاره دارد و علت زرد شدن دندان شامل طیف وسیعی از عوامل میشود که برخی از آنها مانند پیری، بیماری و … اجتنابناپذیر هستند. در مقابل علل دیگر بروز این مشکل مانند مصرف دخانیات، مواد غذایی و نوشیدنی رنگزا و … به راحتی قابلپیشگیری هستند. همچنین باید اشاره کرد که دو مدل زرد شدن دندان شایع است:
- تغییر رنگ خارجی: این نوع تغییر رنگ روی مینای دندان شما تأثیر میگذارد و قرار گرفتن در معرض برخی عوامل محیطی نظیر مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها باعث بروز آن میشود.
- تغییر رنگ درونی: این نوع تغییر رنگ از داخل دندان شما شروع میشود و عاج دندان (لایه زیر مینای دندان) را تحت تأثیر قرار میدهد. مصرف برخی داروها در بروز این مدل زردی دندان مؤثر است.
علت های زردی دندان
همانطور که اشاره شد چندین عامل مختلف میتواند باعث تغییر رنگ دندانها شود. برخی از این علل قابلپیشگیری و برخی دیگر اجتنابناپذیر هستند. در کل علت زردی دندان فقط یک مورد خاص نیست و از میان عوامل دخیل در بروز این مشکل، مهمترین موارد عبارتاند از:
1. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت نکات مهم در زمینه بهداشت دهان و دندان، سلامت و زیبایی ظاهر دندان را تضمین میکند. اگر به صورت مرتب دندانهای خود را مسواک نزنید، نخ دندان نکشید و از دهانشویه استفاده نکنید، باقیمانده غذا به شکل پلاک روی دندان شما جمع میشود و بهمرور رنگ مینای دندان شما را تغییر میدهند. مجموع این اتفاقات یکی از اصلیترین علت زردی دندان محسوب میشود.
2. بالا رفتن سن
دلیل زردی دندان فقط به خاطر مسواک زدن نیست و گاهی حتی با رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان این اتفاق رخ میدهد. در این صورت دلیل زرد شدن دندانهای شما با افزایش سن در ارتباط است. در واقع با افزایش سن، لایه بیرونی مینای دندان از بین میرود و عاج زرد زیر آن نمایان میشود. با افزایش سن شفافیت دندان هم کاهش مییابد و تیرهتر از حد معمول به نظر میرسد. همچنین عاج دندان شما هم بیشتر از قبل خود را نشان میدهد که باعث کاهش اندازه پالپ و نمایانتر شدن لکههای روی دندان میشود.
3. استعمال دخانیات
دیگر علت زردی دندان، استعمال سیگار و قلیان است. البته باید اشاره کرد که استعمال دخانیات فقط باعث زرد شدن دندانها نخواهد شد و به مرور زمان پوسیدگی و آسیبهای جدیتری چون تحلیل لثه، عفونت آن و … را در پی دارد. با این توضیحات یکی از بهترین راههای از بین بردن زردی دندان، کاهش یا قطع مصرف دخانیات است!
4. تروما و آسیب در دوران کودکی
بروز برخی حوادث مانند لغزش، زمین خوردن و ضربه خوردن به سر و فک در دوران کودکی (بهخصوص زیر هشت سال) روی سلامت دندانها اثر منفی به جای میگذارد. این دست اتفاقات میتوانند به مینای دندان آسیب برساند یا آن را از بین ببرد. این حوادث به مرور زمان باعث میشود تا دندانهای شفافیت خود را از دست داده و تیره شوند.
5. مصرف غذاها و نوشیدنیهای رنگزا
دیگر علت زردی دندان مصرف برخی نوشیدنیها و غذاهای دارای رنگدانههای قوی است، از جمله:
- مصرف توتهای تیره از زغالاخته گرفته تا تمشک میتوانند دندانهای شما را به مرور زمان زرد کند. البته این نکته بدان معنا نیست که باید از خوردن توتهای موردعلاقه خود دست بکشید. فقط توصیه میشود برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی دهان خود را بعد از مصرف توتها بهخوبی بشویید.
- مصرف مشروبات الکلی از شراب قرمز گرفته تا مشروبات بیرنگ میتواند باعث تغییر رنگ دندان و زردی آن شود. دلیل این امر وجود تاننها و سطوح اسیدیته بالا مشروبات الکی است که باعث بروز لکههای زرد روی مینای دندان میشوند.
- افراط در مصرف سس کچاپ هم علت زردی دندان است. این چاشنی ادویههای با رنگدانههای قوی چون کاری، زیره و زردچوبه دارد که میتواند به مرور زمان دندانهای شما را زرد کنند.
- عده زیادی میدانند که مصرف نوشابه به دلیل داشتن قند بالا مشکلاتی چون پوسیدگی دندان را به همراه دارد، اما بسیاری از افراد نمیدانند که باعث زردی دندان نیز میشود. دلیل بروز این مشکل سطوح بالایی از اسید در نوشابه است که به مرور زمان رنگ دندان را تغییر میدهد.
6. برخی بیماریهای خاص
در کنار موارد بالا برخی از بیماریهای خاص چون بیماری کبد، بیماری سلیاک، کمبود کلسیم، اختلالات خوردن و بیماریهای متابولیک هم علت زردی دندان هستند. همچنین روشهای درمانی برای برخی بیماریها چون شیمیدرمانی یا پرتودرمانی سر و گردن میتواند باعث تغییر رنگ دندان و زردی آن شود.
7. مصرف دارو
دیگر دلیل زردی دندان، مصرف برخی داروهای خاص چون آنتیهیستامینها و داروهای فشارخون بالا است. علاوه بر این، افرادی که تتراسایکلین یا داکسی سایکلین در دوران کودکی مصرف کردهاند، ممکن است دچار تغییر رنگ دندان در بزرگسالی شوند.
راه های رفع زردی دندان
دندان پزشکان با توجه به علت زردی دندان و اینکه آیا لکهها بر لایههای خارجی یا داخلی دندانهای شما تأثیر گذاشته است، از روشهای متفاوتی برای درمان زردی دندان استفاده میکنند. این روشهای درمانی عبارتند از:
· استفاده از خمیردندان سفیدکننده
گاهی زردی دندان آن قدر شدید نیست که نیاز به روش درمانی خاصی داشته باشد. در چنین مواردی استفاده از خمیردندانهای سفیدکننده بهترین روش برای از بین بردن زردی دندان است. البته باید روی بسته محصول را بخوانید و مطابق با دستورالعملها از خمیردندان استفاده کنید تا آسیبی به مینای دندان وارد نشود. (جهت خرید خمیر دندان کلیک کنید)
· جرمگیری و بلیچینگ دندان
جرمگیری و بلیچینگ دندان هر دو از روشهای مطمئن برای درمان زردی دندان هستند، با این تفاوت که جرمگیری تنها در مطب دندانپزشک انجام میشود، اما بلیچینگ را علاوهبر مطب، در خانه هم میتوان انجام داد. در این روشها از پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید برای از بین بردن لکهها از روی دندانها استفاده میشود.
انجام بلیچینگ در مطب حدود یک ساعت طول میکشد، ولی برای انجام آن در خانه روزانه 30 تا 60 دقیقه زمان نیاز است و این کار باید تا شش هفته ادامه پیدا کند. هر کدام از این دو روش مزایا و معایبی دارند و باید از دندانپزشک خود بپرسید که کدام گزینه برای شما بهتر است. ( برای تهیه مواد بلیچینگ دندان کلیک کنید)
· باندینگ دندان
اگر زردی روی دندان به صورت عمقی است و با روشهای بالا از بین نمیرود، دندانپزشک شما از روش باندینگ دندان استفاده میکند. در این روش کاربردی، برای رفع زردی دندان از رزین کامپوزیت همرنگ دندان برای پوشاندن زردی آن استفاده میشود. باندینگ در مقایسه با سرامیک و لمینت بسیار مقرونبهصرفهتر است و هر پنج تا هفت سال یکبار نیاز به ترمیم دارد.
جهت خرید خرید باندینگ دندانپزشکی کلیک کنید.
نکات مهم برای پیشگیری از زردی دندان
اگر علت زرد شدن دندان ممکن است به دلیل تروما، مصرف برخی داروها یا بیماریهای خاص باشد، نمیتوان آن را از بین برد، اما برای علل دیگر باید اقدامات پیشگیرانه زیر را انجام داد:
- دندانهای خود را دو تا سه بار در روز با استفاده از یک مسواک نرم و خمیردندان دارای فلوراید مسواک بزنید و روزی یکبار بین دندانهایتان را نخ دندان بکشید.
- اگر علت زردی دندان استعمال دخانیات است، باید سیگار و قلیان را به مرور کم و در گام نهایی ترک کنید.
- محدود کردن مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که دندانها را زرد میکنند، مانند چای، قهوه، نوشابه و مشروبات الکلی نیز مفید است. همچنین در صورت مصرف آنها باید آب زیادی بنوشید و دهان خود کامل را بشویید.
- در پایان نیز فراموش نکنید که یک روتین سالانه برای جرمگیری و معاینات دندانپزشکی داشته باشید.
سخن پایانی
رنگ دندان در افراد مختلف، متفاوت است؛ فقط به این دلیل که رنگ دندانهای شما با دیگران متفاوت به نظر میرسد نباید فکر کنید که دچار زردی دندان هستید، اما اگر تغییر رنگی روی دندان خود مشاهده میکنید که قبلاً نبوده، در گام اول باید علت زردی دندان را در سبک زندگی خود نظیر عادت به کشیدن سیگار، خوردن غذاهای و نوشیدنیهای رنگزا، مسواک نزدن و … جستجو کنید. در گام بعد هم باید به دنبال درمان باشید؛ درصورتیکه با خمیردندان سفیدکننده و بلیچینگ خانگی این زردی برطرف نشد، باید برای درمان زردی دندان با دندانپزشک متخصص مشورت کنید.
سؤالات متداول
- چه مواد غذایی و نوشیدنی هایی باعث زردی دندان میشوند؟
مواد غذایی و نوشیدنیهای دارای رنگدانه قوی چون نوشابهها، مشروبات الکلی، سس کچاپ، انواع توتها و غذاهای دارای ادویههای فراوان چون زردچوبه و کاری باعث زردی دندان خواهد شد.
- آیا مصرف داروها میتواند باعث زردی دندان ها شود؟
مصرف برخی داروهای خاص چون آنتیهیستامینها و داروهای فشارخون بالا دلیل این امر است. همچنین افرادی که در کودکی تتراسایکلین یا داکسی سایکلین مصرف کردهاند، ممکن است در سنین بالا دچار تغییر رنگ دندان شوند.
- آیا افزایش سن به زردی دندان ها مرتبط است؟
بله، شایعترین علت زردی دندان افزایش سن است. این مشکل به خاطر از بین رفتن لایه بیرونی مینای دندان و نمایان شدن عاج زرد زیر آن در سنین بالا به وجود میآید و بخش طبیعی از روند پیری محسوب میشود.
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید