اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟

اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟

بسیاری از ما پس از مراجعه به دندان‌پزشک ممکن است از او بشنویم که دندان‌های ما نیاز به عصب کشی دارند؛ اما در همان لحظه شاید از خود بپرسیم که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود و با همین تردید دندان را به حال خود رها می‌کنیم. خطرات عصب کشی نکردن دندان بسیار زیاد است و آگاهی از چنین عوارض و خطراتی می‌تواند شما را راضی به اقدام برای درمان دندان پوسیده کند. برای همین در ادامه این مقاله از کافه دنتیست، اهمیت انجام این روش درمانی و عوارض انجام ندادن آن را بررسی کرده‌ایم.

چرا به عصب کشی نیاز داریم؟

برای آنکه بدانید اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود، باید در مورد دلیل نیاز به این روش درمانی اطلاعات داشته باشید. در اغلب موارد دندان پس از پوسیدگی، دچار حفره و آسیب به پالپ می‌شود. عصب‌ کشی دندان یک روش درمانی است که باید توسط دندان‌پزشک یا متخصص ریشه انجام شود تا دندان آسیب‌دیده یا پالپ مرده را نجات دهد. در واقع عصب کشی دندان یا درمان ریشه، یک عمل دندانپزشکی محسوب می‌شود که هدف آن تمیز کردن کامل دندان و بعد پر کردن شکاف ایجاد شده است تا در آینده کوتاه با خطر التهاب و عفونت مواجه نشود. دلایل نیاز به عصب کشی را می‌توان در دو مورد زیر خلاصه کرد:

  • در بخش داخلی دندان اعصاب به همراه رگ‌های خونی زیادی وجود دارد، پوسیدگی دندان معمولاً عامل ایجاد التهاب در پالپ دندان است و در این موارد به عصب کشی نیاز خواهد بودد.
  • یکی دیگر از علل احتمالی، زمانی است که دندان می‌شکند و آسیب نزدیک پالپ دندان است یا زمانی که صدمه می‌بیند و سپس منجر به نکروز پالپ دندان می‌شود.

جهت  خرید مواد ترمیمی و پروتز با بالاترین کیفیت کلیک کنید.

عصب کشی چگونه انجام می‌شود؟

بسیاری به دلیل ترس از دندانپزشکی عصب‌کشی را به تعویق می‌اندازند و مدام این دغدغه را دارند که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟ آشنایی با فرآیند عصب کشی این ترس را کاهش می‌دهد. در ادامه مراحل عصب کشی را خدمتتان شرح داده‌ایم:

  1. در مرحله اول، بخش آسیب‎دیده جدا می‌شود، طوری که خطر بلع آن از سوی بیمار وجود نداشته باشد.
  2. پس از آن، دندان‌پزشک پوسیدگی بخش پالپ دندان را برداشته، محل را تمیز می‌‌کند.
  3. درنهایت حفره دندان با مواد خاصی پر می‌شود.

عصب کشی چگونه انجام می‌شود؟

علائم دندانی که نیاز به عصب کشی نیاز دارد چیست؟

چندین علامت وجود دارد که می‌توان با کمک آن‌ها تشخیص داد دندان نیاز به عصب کشی دارد. شایع‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • درد شدید و مداوم
  • درد شدید همراه با تورم
  • دردی که هنگام دراز کشیدن شدید می‌شود
  • تورم در لثه به سمت انتهای ریشه
  • شکسته شدن دندان
  • تغییر رنگ دندان

عوارض و خطرات عصب کشی نکردن دندان

پوسیدگی دندان یکی از شایع‌ترین مشکلات دندانی است که به‌تدریج و با گذشت زمان رخ می‌دهد. اگر دندان پوسیده به موقع درمان شود، می‌توانید آن را نجات دهید؛ اما سؤال اینجاست که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟ برای نشان دادن اهمیت این موضوع، عوارض عصب کشی نکردن دندان را در 6 مورد زیر خلاصه کرده‌ایم:

1.بالا رفتن خطر پوسیدگی دیگر دندان‌ها

در صورت ایجاد حفره روی دندان و بی‌توجهی به درمان آن، پوسیدگی به عمق دندان نفوذ کرده و به‌ تدریج دندان‌های مجاور را نیز درگیر می‌کند. این روند می‌تواند باعث ایجاد یک اثر دومینویی در پوسیدگی دندان‌ها شود که سلامت کلی دهان و دندان را به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد.

برای خرید مواد دندانپزشکی با کیفیت بالا از فروشگاه اینترنتی کافه دنتیست کلیک کنید.

بالا رفتن خطر پوسیدگی دیگر دندان‌ها

2.عفونت شدید

شاید به این سؤال فکر کنید که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟ و در نهایت به این جواب برسید که یک دندان را از دست می‌دهید، اما این تنها حالت خوش‌بینانه ماجراست. تجمع باکتری در دندان آسیب‌دیده، بافت‌های دهان را در معرض خطر عفونت قرار می‌دهد. اگر دندان پوسیده درمان نشود دیگر بافت‌های اطراف آن نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال:

  • عفونت در دندان‌های پوسیده پایین می‌تواند بافت‌های اطراف زبان را آلوده کند. این امر باعث ایجاد یک بیماری عفونی به نام آنژین لودویگ می‌شود
  • عفونت دندان‌های بالایی می‌تواند به بافت‌های گونه‌ها، حفره‌های سینوسی آسیب برساند و حتی باعث عفونت چشم‌ها شود.

3.تضعیف سیستم ایمنی بدن

یکی دیگر از خطرات عصب کشی نکردن دندان، تضعیف سیستم ایمنی بدن است. در واقع مایع پر از باکتری ترشح‌شده توسط یک دندان پوسیده وارد جریان خون خواهد شد و منجر به بروز عوارض جانبی مختلفی از جمله اثر سرکوب سیستم ایمنی می‌شود. به دنبال آن بیماری‌های خود ایمنی مختلفی مانند تب روماتیسمی، آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده، مولتیپل اسکلروزیس و بسیاری موارد دیگر ایجاد می‌شود.

4.مننژیت

بسیاری از ما نمی‌دانیم که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود و چه اتفاقات سختی ممکن است رخ دهد. مننژیت یکی دیگر از اختلالات بدنی است که احتمال بروز آن در صورت عصب کشی نکردن رخ می‌دهد. مننژیت زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری دندان پوسیده به سمت جریان خون حرکت می‌کنند و هنگامی که میکروب‌ها به مغز می‌رسند، باعث تورم در غشاهای اطراف مغز و نخاع می‌شوند. این بیماری مننژیت نامیده می‌شود و با بروز مشکلاتی در حس لامسه، بینایی و شنوایی همراه است.

5.کمبود مواد مغذی در بدن

هنگامی که عفونت دندان به عمق بیشتری نفوذ کند و پوسیدگی شدید باشد، جویدن و غذا خوردن با درد زیادی همراه خواهد شد. در چنین مواردی، حتی وجود یک دندان مشکل‌دار به شما اجازه نمی‌دهد که انواع خوراکی‌ها را بخورید؛ ازاین‌رو ممکن است دچار کمبود مواد مغذی نیز شوید.

کمبود مواد مغذی در بدن

6.سپسیس

در رابطه با این سؤال که اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود، باید اشاره کرد که خطر بروز سپسیس وجود دارد. سپسیس یک وضعیت تهدیدکننده زندگی است و زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها وارد جریان خون افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف می‌شوند. بدن فرد مبتلا به سپسیس واکنش شدیدی به عفونت‌ها دارد و اگر درمان نشود، منجر به آسیب بافتی، نارسایی اندام‌ها و حتی مرگ می‌شود.

 

مراقبت های بعد از عصب کشی دندان

حال که می‌دانید اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود، به سراغ مراقبت‌های بعد از انجام این روش می‌رویم تا بهترین نتیجه را از آن بگیرید و عوارضی را تجربه نکنید. در کل مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان عبارت‌اند:

  • در صورت بروز درد از مسکن‌هایی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید. همچنین اگر دندان‌پزشک آنتی‌بیوتیک خاصی را برای شما تجویز کرده، برای جلوگیری از عفونت آن را سر موقع مصرف کنید.
  • بعد از روز اول می‌توانید چندین بار در روز با آب نمک ولرم (یک قاشق چای‌خوری نمک در نیم لیتر آب) دهان خود را بشویید. همچنین می‌توانید به جای آن از دهان‌شویه کلرهگزیدین 0.2 درصد استفاده کنید.
  • تا زمانی که زخم دارید، توصیه می‌شود سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید، این دو ممکن است روند بهبودی را به تأخیر بیندازند و احتمال خونریزی را افزایش دهند.
  • تورم گونه یا لب شما طبیعی است و با کمپرس یخ آن را کاهش دهید.
  • از مصرف غذاهای سفت، چسبناک یا گرم و سرد خودداری کنید؛ زیرا در چند روز اول ممکن است دندان ملتهب باشد.
  • تا زمانی که تاج یا ترمیم دائمی دندان انجام نشده، از جویدن غذا با آن دندان پرهیز کنید.

در نهایت باید گفت که معمولاً بعد از عصب‌ کشی، دندان نیاز به ترمیم دائمی (مانند روکش) دارد و حتماً طبق برنامه‌ریزی برای انجام این کار به دندان‌پزشک مراجعه کنید. همچنین هرگونه علائم غیرمعمول مانند تورم، درد شدید یا تب بالا را به پزشک اطلاع دهید.

مراقبت های بعد از عصب کشی دندان

سخن پایانی

با وجود اینکه پوسیدگی دندان یک مشکل رایج است، بسیاری بدون توجه به اینکه اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود، روند درمان خود را به تعویق می‌اندازند. درصورتی‌که اگر دندان عفونی به موقع درمان نشود، خطراتی چون عفونت، التهاب، درد در هنگام غذا خوردن و خطر گسترش پوسیدگی به دیگر دندان‌ها وجود دارد؛ بنابراین در صورت مشاهده لکه‌های غیرمعمول روی دندان‌ها یا وجود تورم و احساس درد باید با دندان‌پزشک خود مشورت کنید. این کار فقط برای محافظت از دندان‌های شما نیست، بلکه برای محافظت از سلامت کلی بدن و جلوگیری از عوارض عصب کشی نکردن دندان ضرورت دارد.

 

سؤالات متداول

  1. چرا نباید عصب کشی دندان را به تعویق انداخت؟

عصب‌ کشی نباید به تعویق بیفتد؛ زیرا می‌تواند باعث گسترش عفونت به سایر قسمت‌های بدن و آسیب بیشتر به دندان یا بافت‌های اطراف شود. همچنین بیماری‌هایی چون مننژیت و سپسیس را به وجود می‌آورد.

  1. آیا عصب کشی دندان برای همه افراد ضروری است؟

خیر، این امر به وضعیت دندان شما و میزان آسیب بستگی دارد. در واقع عصب ‌کشی فقط در صورت آسیب یا عفونت شدید عصب دندان ضروری است و برای همه افراد انجام آن لازم و ضروری نخواهد بود.

  1. اگر دندان عصب کشی شده خراب شود چه می‌شود؟

خراب شدن دندان عصب‌کشی ‌شده ممکن است به اقدام برای درمان مجدد نیاز داشته باشد یا دندان‌پزشک کشیدن دندان را توصیه کند.

امتیاز شما:

در حال ثبت...

نظرات کاربران

نظر خود را بنویسید

/ 1000 کاراکتر