انواع براکت ارتودنسی

براکت ارتودنسی

براکت ارتودنسی یکی از رایج‌ترین ابزارهای مورد استفاده در دندان‌پزشکی است که نقش مهمی در اصلاح ناهنجاری‌های دندانی و مرتب کردن دندان‌ها دارد. این قطعات کوچک اما کاربردی، بسته به نوع درمان و نیاز بیمار، در مدل‌های مختلفی طراحی و تولید می‌شوند. اگر شما نیز قصد انجام درمان ارتودنسی دارید یا برای دندان‌هایتان این روش تجویز شده است، آشنایی با انواع براکت ارتودنسی و ویژگی‌های هرکدام می‌تواند به شما در انتخاب بهترین گزینه کمک کند. در ادامه این مطلب از وبلاگ کافه دنتیست، به بررسی مدل‌های مختلف براکت، برندهای معتبر تولیدکننده آن و کاربرد هر یک خواهیم پرداخت.

براکت ارتودنسی چیست؟

براکت یکی از ابزارهای مورد استفاده برای درمان ارتودنسی است و برای درمان ناهنجاری دندان استفاده می‌شود. این قطعات که معمولاً از فلز یا مواد سرامیکی ساخته می‌شوند، روی دندان‌ها چسبانده شده و با اتصال به سیم‌های ارتودنسی وظیفه خود را برای اصلاح ناهنجاری‌های مختلف ایفا می‌کنند. درواقع انواع رنگ براکت ارتودنسی برای حل مشکل خاصی کاربرد دارند و مشکلات زیر با کمک آن‌ها حل خواهد شد:

  • صاف کردن دندان‌های کج یا نامرتب و مشکلاتی چون اوربایت (جلو زدگی دندان‌ها)، آندربایت (عقب‌رفتگی دندان‌ها) و کراس‌بایت (روی‌ هم‌ قرارگیری نامناسب دندان‌ها)
  • بستن فواصل بین دندان‌ها
  • اصلاح مشکلات بایت (مال‌اکلوژن) و بسیاری از موارد دیگر

براکت ارتودنسی چیست؟

کاربرد انواع براکت ارتودنسی

مهم‌ترین عملکرد براکت‌ها، ثابت نگه‌داشتن سیم‌های ارتودنسی در جای خود و ایجاد فشار لازم برای حرکت دادن دندان‌ها به سمت موقعیت صحیح است که درنهایت منجر به ایجاد یک الگوی بایت ایده‌آل می‌شود. بااین‌وجود هر نوع براکتی عملکرد و کارکرد مخصوص خود را دارد که شامل موارد زیر می‌شود.

1.    براکت‌های فلزی

در میان انواع براکت ارتودنسی ثابت، براکت‌های فلزی رایج‌ترین نوع هستند. این نوع براکت‌ها دوام بالایی دارند و معمولاً به مراقبت کمتری نسبت به دیگر مدل‌ها نیاز دارند. بااین‌حال، برای افرادی دغدغه ظاهر دندان و دهان خود در هنگام حرف زدن و خندیدن دارند، گزینه‌های سرامیکی یا پلاستیکی نیز موجود هستند که به دلیل رنگ نزدیک به دندان، کمتر قابل مشاهده‌اند.

2.    براکت‌های زبانی (لینگوال)

براکت‌های لینگوال در سمت داخلی دندان‌ها (سمت زبان) قرار می‌گیرند و از بیرون قابل مشاهده نیستند. این نوع براکت‌ها گزینه‌ای ایده‌آل برای بیمارانی است که نگران دیده شدن ابزارهای ارتودنسی خود هستند. البته، نصب این براکت‌ها نیاز به ارتودنتیست‌های ماهر و باتجربه دارد.

برای دیدن قیمت و خرید گیتس دندانپزشکی کلیک کنید.

براکت‌های زبانی (لینگوال)

3.    براکت‌های دیمون

براکت‌های دیمون یکی از نوآورانه‌ترین و جدیدترین انواع براکت ارتودنسی محسوب می‌شوند که اصطکاک کمتری دارند و روند درمان را سریع‌تر می‌کنند. تفاوت عمده این براکت‌ها با مدل‌های سنتی این است که نیازی به استفاده از کش‌های ارتودنسی ندارند. به‌جای آن، این براکت‌ها دارای یک مکانیزم کشویی هستند که سیم را در جای خود نگه‌داشته و فضای حرکت موردنیاز دندان‌ها را فراهم می‌کند.

4.    براکت‌های سرامیکی

براکت‌های سرامیکی برای افرادی که به دنبال یک روش درمانی زیباتر هستند، گزینه‌ای ایده‌آلی محسوب می‌شوند. همان‌طوری که از نام این نوع براکت‌ها پیداست از مواد سرامیکی ساخته شده‌اند، برای همین رنگی مشابه دندان‌ها دارند و در نتیجه کمتر جلب توجه می‌کنند. با‌این‌حال، این نوع براکت‌ها نسبت به براکت‌های فلزی حساس‌تر بوده و استفاده از آن‌ها هزینه بیشتری نیز نیاز دارد.

5.    الاینرهای شفاف (اینویزیلاین)

الاینرهای شفاف مانند اینویزیلاین یکی دیگر از انواع براکت های ارتدونسی هستند و جایگزین مناسبی برای کسانی هستند که نمی‌خواهند از براکت‌ها و سیم‌های فلزی استفاده کنند. این نوع پلاک‌های شفاف، به‌راحتی قابل جابجایی بوده و در زمان غذا خوردن یا تمیز کردن دندان‌ها راحتی بیشتری را نسبت به انواع براکت ارتودنسی ثابت فراهم می‌کنند. بااین‌حال، هزینه درمان با اینویزیلاین معمولاً بیشتر از براکت‌های فلزی است.

جهت مشاهده قیمت و خرید آلژینات کلیک کنید.

الاینرهای شفاف (اینویزیلاین)

6.    براکت‌های یاقوتی (آیس براکت)

براکت‌های یاقوتی از جنس یاقوت مصنوعی ساخته شده‌اند. از نظر انواع رنگ براکت ارتودنسی این دست محصولات به دلیل شفافیت بالا، کمترین میزان نما را روی دندان‌ها خواهند داشت. این نوع براکت‌ها علاوه‌بر ظاهر زیبا، مقاومت بالایی نیز دارند و در برابر تغییر رنگ مقاوم هستند. همچنین سطح صاف این براکت‌ها از تجمع باکتری‌ها جلوگیری کرده و به بهداشت دهان و دندان کمک می‌کند.

برند های معروف براکت ارتودنسی

یکی از مواردی که بر کیفیت و قیمت انواع براکت ارتودنسی اثر دارد، برند تولیدکننده چنین محصولی است. برندهای معروف براکت ارتودنسی که در سطح جهان شناخته‌شده و توسط متخصصان ارتودنسی مورد استفاده قرار می‌گیرند، شامل موارد زیر هستند:

  • 3M Unitek یکی از پیشروترین شرکت‌ها در زمینه تولید براکت‌های ارتودنسی است. این شرکت براکت‌های فلزی، سرامیکی و خودبند (Damon) را با کیفیت بالا و فناوری‌های نوین تولید می‌کند.
  • شرکت Ormco یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تجهیزات ارتودنسی است که سیستم براکت‌های خودبند Damon را ارائه می‌دهد. این براکت‌ها اصطکاک کمتری دارند و باعث تسریع در روند درمان می‌شوند.
  • شرکت Align Technology که با نام تجاری Invisalign معروف شده یکی از تولیدکنندگان الاینرهای شفاف به‌عنوان جایگزین براکت‌های سنتی است.
  • برندها Incognito®، In-Ovation®، Harmony®، iBraces® و … نیز از دیگر شرکت‌های فعال در این حوزه به شمار می‌روند.

مزایای استفاده از براکت‌های ارتودنسی

کاربرد انواع براکت ارتودنسی فقط برای زیبایی لبخند نیست، بلکه می‌تواند سلامت دهان و دندان را بهبود بخشد، از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کند و عملکرد فک و دندان‌ها را بهینه سازد. مزایای ارتودنسی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از مهم‌ترین روش‌های حفظ سلامت دندان، دهان و لثه هستند. دندان‌های صاف‌تر راحت‌تر تمیز می‌شوند، در نتیجه خطر پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه کاهش می‌یابد.
  • ناهنجاری‌هایی مانند اوربایت (جلوزدگی دندان‌ها)، آندربایت (عقب‌رفتگی دندان‌ها) و کراس‌بایت (روی‌ هم ‌قرارگیری نامناسب دندان‌ها) باعث فرسایش غیرطبیعی دندان‌ها و آسیب احتمالی به آن‌ها می‌شوند. استفاده از انواع براکت ارتودنسی می‌توانند به اصلاح این مشکلات به‌صورت کامل کمک کنند.
  • روش درمان ارتودنسی می‌تواند به اصلاح ناهماهنگی فک و دندان‌ها کمک کند و از مشکلات بعدی و ناشی از این موارد جلوگیری نماید. همچنین دندان‌های مرتب‌تر نه تنها ظاهر لبخند را بهبود می‌بخشند، بلکه باعث افزایش اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس می‌شوند.
  • تولید صداهای واضح برای صحبت به ترتیب دندان‌ها، جایگاه دندان و فک و مواردی از این دست بستگی دارد. ناهنجاری‌های دندانی می‌توانند باعث لکنت، سوت زدن هنگام صحبت یا دشواری در تلفظ حروف خاص شوند. درمان ارتودنسی می‌تواند به وضوح و روان‌تر شدن گفتار کمک کند.

همچنین برای خرید و دیدن قیمت کلروفرم دندانپزشکی کلیک کنید.

مزایای استفاده از براکت های ارتودنسی

کدام براکت ارتودنسی برای شما مناسب است؟

انتخاب نوع براکت مناسب به عواملی همچون نیازهای درمانی، ترجیحات شخصی و قیمت انواع براکت ارتودنسی بستگی دارد. برای انتخاب بهترین گزینه، مشورت با یک متخصص ارتودنسی ضروری است و باید بدانید هر براکتی برای چه دسته از افراد کاربرد دارد:

  • براکت اینویزیلاین: با پیشرفت تکنولوژی، گزینه‌های زیباتر و کاربرپسندتری برای ارتودنسی چون اینویزیلاین معرفی‌شده که از پلاستیک شفاف ساخته شده و تقریباً نامرئی است. همچنین این براکت‌ها متحرک هستند و در هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن راحتی بیشتری دارند.
  • براکت‌های دیمون: براکت‌های دیمون یکی از انواع پیشرفته براکت‌های ارتودنسی هستند که اصطکاک کمتری داشته و سرعت درمان را افزایش می‌دهند. تفاوت عمده این براکت‌ها با مدل‌های سنتی در این است که به جای کش‌های ارتودنسی، مکانیزم کشویی دارند که سیم را در جای خود نگه می‌دارد و حرکت دندان‌ها را تسهیل می‌کند.
  • براکت‌های لینگوال (نامرئی): براکت‌های لینگوال برای بیمارانی نگران زیبایی دندان هستند، گزینه‌ای عالی محسوب می‌شوند. این براکت‌ها در پشت دندان‌ها قرار می‌گیرند و از بیرون قابل مشاهده نیستند. بااین‌حال، هزینه آن‌ها نسبت به براکت‌های سنتی بیشتر بوده و نیاز به رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان دارند.
  • براکت‌های فلزی: براکت‌های فلزی در میان انواع براکت ارتودنسی مقاوم‌ترین گزینه بوده و از فولاد ضدزنگ ساخته می‌شوند. این براکت‌ها بسیار مقاوم بوده و برای بیمارانی که نیاز به اصلاحات پیچیده دندانی دارند، گزینه‌ای مناسب هستند.
  • براکت‌های سرامیکی: براکت‌های سرامیکی ظاهری طبیعی‌تر دارند و به دلیل شباهت رنگشان به دندان، کمتر جلب توجه می‌کنند. این براکت‌ها معمولاً برای بزرگسال استفاده می‌شوند. بااین‌حال، نسبت به براکت‌های فلزی حساس‌تر هستند و هزینه بیشتری دارند.
  • براکت‌های یاقوتی: براکت‌های یاقوتی به دلیل شفافیت بالا، ظاهری زیبا و طبیعی دارند. این براکت‌ها در برابر تغییر رنگ مقاوم بوده و سطح صافی دارند که از تجمع باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.

کدام براکت ارتودنسی برای شما مناسب است؟

سخن پایانی

ارتودنسی یکی از روش‌های درمانی محبوب و پرطرفدار برای ردیف کردن دندان‌ها و زیباتر شدن لبخند است. در این روش درمانی از انواع براکت ارتودنسی چون ثابت و متحرک، فلزی، شفاف، رنگ دندان و … استفاده می‌شود. انتخاب از بین چنین محصولاتی به انتظارات و ترجیحات فرد بستگی دارد و باید هزینه لازم برای هر یک را در نظر داشت. علاوه‌بر این نظر نهایی را دندان‌پزشک متخصص در این زمینه با بررسی نوع ناهنجاری دندان و نیازهای فرد ارائه خواهد داد. اگر فاصله بین‌دندانی، ردیف نبودن یا کج بودن دندان را تجربه می‌کنید با مشورت دندان‌پزشک این روش درمانی را حتماً امتحان کنید.

همچنین بخوانید: علت شکستن براکت ارتودنسی

سؤالات متداول:

  1. براکت ارتودنسی مناسب برای دندان های مختلف چگونه قابل تشخیص است؟

انتخاب از بین انواع مختلف براکت ارتودنسی به انتظارات و ترجیحات فرد بستگی دارد. علاوه‌بر این موارد باید هزینه لازم برای هر یک و تشخیص دندان‌پزشک را هم در نظر داشت تا گزینه درست را انتخاب کنید.

  1. چه برند های معروفی براکت ارتودنسی تولید می‌کنند؟

برند 3M Unitek، شرکت Ormco، شرکت Align Technology که با نام تجاری Invisalign و برندهای Incognito®، In-Ovation®، Harmony®، iBraces® و … از شرکت‌های فعال در این حوزه به شمار می‌روند.

  1. کاربرد انواع براکت ارتودنسی در چه چیزی است؟

انواع براکت‌ها برای حل مشکلاتی چون صاف کردن دندان‌های کج و مشکلاتی چون اوربایت (جلوزدگی دندان‌ها)، آندربایت (عقب‌رفتگی دندان‌ها) و کراس‌بایت (روی ‌هم‌ قرارگیری نامناسب دندان‌ها)، بستن فواصل بین دندان‌ها و اصلاح مشکلات بایت (مال‌اکلوژن) و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارند.

امتیاز شما:

در حال ثبت...

نظرات کاربران

نظر خود را بنویسید

/ 1000 کاراکتر