علت شکستن براکت ارتودنسی و راهکار های آن

وقتی صحبت از ارتودنسی کردن دندان به میان میآید، شکستگی براکتها و سیمهای ارتودنسی یکی از نگرانی رایجی است که افراد را از امتحان کردن این روش برای مرتب کردن دندانها باز میدارد. درک علل اصلی شکستن براکت ارتودنسی به افراد کمک میکند تا از این مشکلات احتمالی بعد از ارتودنسی خود جلوگیری کنند و درمان را طبق برنامه ادامه دهند. اگر دوست دارید دندانهای مرتب داشته باشید و دندانپزشک، ارتودنسی را برای شما تجویز کرده بهتر است به نکاتی که در ادامه این مطلب از کافه دنتیست آمده دقت کنید.
آشنایی با ساختار براکت
قبل از پرداختن به علل شکسته شدن براکت ارتودنسی و روشهای پیشگیری از بروز این مشکل، مهم است که بدانیم براکتها چگونه کار میکنند. هر براکت با استفاده از یک چسب مخصوص دندانپزشکی به دقت به دندان شما چسبانده میشود. خود براکت شامل اجزای زیر است:
- یک پایه فلزی یا سرامیکی که به دندان شما میچسبد.
- بالها یا شکافهایی که سیم کمانی ارتودنسی را در جای خود نگه میدارند.
- نوارهای الاستیک کوچک (رباطها) که سیم را محکم میکنند.
درک ساختار براکت به توضیح اینکه چرا فعالیتهای خاص میتواند بریسهای شما را به خطر بیندازد، ضروری خواهد بود.
دلایل و علت شکستن براکت ارتودنسی
شکستن سیم ارتودنسی و براکت فقط با گاز زدن غذاهای سخت رخ نمیدهد و عوامل متعدد چون انجام برخی فعالیتهای سنگین، تمیز کردن آنها به شکل نادرست و مواردی از این دست در بروز آنها دخیل هستند که هر یک را در ادامه بیشتر توضیح دادهایم.
1. مصرف غذاها و خوراکیهای سفت
بسیاری از غذاهایی که بهصورت روزمره مصرف میکنیم، بهطور بالقوه میتوانند به براکتها آسیب برسانند. نانهای و شیرینیهای سفت مانند نان قندی، بیسکوییت، سبزیجات خام چون هویج و حتی تکههای یخ میتوانند فشار زیادی به بریسهای شما وارد کنند. توصیه میشود غذاهای سفت را به قطعات کوچکتر و قابل کنترل برش دهید و از گاز زدن مستقیم اقلامی مانند سیب یا بلال خودداری کنید. همچنین بسیاری از میانوعدهها چون آبنباتهای چسبناک میتوانند از علل اصلی شکستن براکت ارتودنسی باشند.
2.انجام ورزش و فعالیتهای بدنی بدون محافظ دندان
وارد شدن ضربه به دهان در هنگام فعالیتهای ورزشی یا تصادفات باعث میشود تا شکست براکت ارتودنسی رخ دهد. برای همین توصیه میشود تا برای انجام ورزشهایی مثل فوتبال، بسکتبال یا کشتی از محافظ مخصوص دندان استفاده شود.
3. عادات غلط برای حفظ بهداشت دهان و دندان
تکنیک صحیح مسواک زدن بسیار مهم است و رعایت نکردن برخی از این اصول مهمترین علت شکستن براکت ارتودنسی است. برای همین توصیه میشود که از یک مسواک نرم استفاده کنید و حرکات شما برای تمیز کردن دندان دایرهای و ملایم باشد. همچنین هنگام استفاده از نخ دندان از وارد کردن نیروی بیشازحد روی دندان و سیم ارتودنسی خودداری کنید. اگر غذا در اطراف بریسهای شما چسبیده است، به جای انگشت یا خلالدندان، از نخ دندان یا برسهای بیندندانی برای برداشتن آن استفاده کنید.
4. عادات نادرست و وارد کردن فشار به سیم ارتودنسی
دیگر دلیل شکستن براکت ارتودنسی، عادات نادرست و وارد کردن فشار به سیم آن است. بسیاری از افراد عادت به گاز گرفتن ناخن، خودکار، مداد یا اشیای سخت در هنگام فکر کردن یا برای تحمل استرس دارند. همچنین درب نوشابه و مواردی از این دست را با دندان باز میکنند. این امر میتواند شکستن براکت و سیم ارتودنسی را در پی داشته باشد. برای همین باید این عادات غلط را کنار گذاشت.
5.پایین بودن کیفیت مواد یا مشکلات در حین نصب براکت
اگر مواد استفادهشده در براکت یا چسب آن کیفیت مطلوبی نداشته باشند، احتمال شکستن یا جدا شدن افزایش مییابد. همچنین نصب آن به شکل نامناسب در میزان استحکام اثر دارد. برای همین توصیه میشود ارتودنسی را پیش یک فرد متخصص انجام دهید و همچنین مواد لازم برای این کار باید از برندهای معتبر و فروشگاههای تخصصی در این زمینه چون کافه دنتیست تهیه کنید.
6. سایر علل شکستن براکت ارتودنسی
در کنار تمام موارد اشاره شده، علت شکسته شدن براکت ارتودنسی ممکن است به موارد زیر نیز مربوط باشد:
- دندانقروچه یا فشردن دندانهای روی هم (به خصوص در هنگام خواب)
- بازی با بریس با استفاده از زبان یا انگشتان
- تغییرات دمایی ناگهانی (مثلاً مصرف غذاهای خیلی گرم بلافاصله پس از نوشیدن مایعات سرد)
همچنین بخوانید: فیشور سیلانت چیست
در صورت شکستن سیم و براکت ارتودنسی چه کنیم؟
سیم شکسته یا براکت متحرک میتواند تیز باشد، بنابراین ممکن است لازم باشد قبل از اینکه ارتودنتیست شما را ببیند، برای محافظت از دهان خود اقدام کنید. تعمیرات معمولی به موچین برای حرکت براکتهای شکسته به موقعیت راحتتر یا ناخنگیر برای کوتاه کردن سیم تیز نیاز دارند. همچنین به موم ارتودنسی باید برای پوشاندن نقاط تیز و محافظت از دهان هم نیاز است. در کل شکستن براکت ارتودنسی به سه شکل زیر رخ میدهد و باید اقداماتی که در ادامه آمده را برای هر مشکل انجام دهید:
1. نحوه ترمیم موقت براکت شل شده و شناور
براکتها بخشی از بریسها هستند که با چسب مخصوص به هر دندان متصل میشوند. اگر یک براکت از دندان جدا شود، اما همچنان روی سیم باشد، میتواند بچرخد و در طول سیم حرکت کند. براکت شناور به ندرت به اندازه مشکلات دیگر باعث درد یا آسیب میشود، اما میتواند ساییدگی در داخل دهان ایجاد کند. قبل از ملاقات با ارتودنتیست خود برای ترمیم این نوع براکت میتوانید:
- یک موچین را استریل کنید و از آن برای بلغزاندن براکت در امتداد سیم استفاده کنید تا بین دو دندان یا در مرکز دندان قرار گیرد.
- همچنین از موچین برای چرخاندن براکت استفاده کنید تا در جهت درست قرار بگیرد.
- اگر موقعیت براکت ناراحتکننده است، سطح آن را با مقداری موم مخصوص ارتودنسی دندان بپوشانید.
2. نحوه ترمیم موقت سیم ارتدونسی شکسته
در صورت شکستن براکت ارتودنسی و شکستن سیم قوس آن، انتهای تیز آن میتواند به گونه یا لثه شما نفوذ کند، باعث خونریزی شود و احتمال عفونت را افزایش دهد. برای ایمن نگهداشتن سیم تا زمانی که ارتودنتیست خود را ببینید، از یک ناخنگیر یا انبردست کوچک برای بریدن انتهای آن استفاده کنید تا ظاهری مرتب داشته باشد. اگر خطری بلع وجود دارد، هنگام بریدن انتهای آن از دستمال داخل دهان استفاده کنید. میتوانید از موم ارتودنسی نیز برای پوشاندن نوک تیز آن استفاده کرد و در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.
برای دیدن قیمت و خرید مواد ترمیمی دندانپزشکی کلیک کنید.
3. نحوه ترمیم موقت خمیده شدن سیم ارتودنسی
خوردن غذاهایی که خیلی سفت هستند میتواند باعث خم شدن سیم شود. هنگامی که سیم بریس شما خم میشود، نوارهای شل نمیتوانند دندانها را در موقعیت خود قرار دهند. اگر متوجه هر گونه تغییر با لق شدن، خم شدن یا شکستگی سیم شدید، فوراً با دندانپزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
خطرات شکسته شدن سیم و براکت ارتودنسی
علت شکستن براکت دندان هر چه باشد باید با عوارض جانبی و خطرات این موضوع آشنا باشید. اگر این عوارض را کنترل نکنید، نه تنها خطر عفونت را افزایش میدهند، بلکه روند درمان شما نیز طولانیتر خواهند کرد. عوارض جانبی رایج شکستن سیم ارتودنسی عبارتاند از:
- درد و ناراحتی: شکست براکت ارتودنسی باعث درد و ناراحتی شدید خواهد شد بهخصوص وقتی سیم به داخل دهان شما فرو میرود.
- بریدگی و زخم: آزاد شدن براکت و شکستن براکت ارتودنسی میتواند منجر به خونریزی و عفونت دهان شود و ایجاد زخم شود.
- عفونت: در صورت بیتوجهی به این مشکل زخم یا بریدگی حاصل از آن میتواند بافت دهان یا حتی گونه را تحریک کند و منجر به عفونت و التهاب شدید شود.
بیشتر بخوانید: انواع فرز دندانپزشکی
روشهای جلوگیری از شکستن براکت و سیم ارتدونسی
پس از تعمیر بریسهای شکسته خود باید مطمئن شوید که دوباره نمیشکنند. رعایت نکات مراقبتی به کاهش خطرات ناشی از شکسته شدن براکت ارتودنسی کمک زیادی خواهد کرد.
- هنگام مسواک زدن حرکات شما ملایمتر باشید و مطمئن شوید که از یک مسواک نرم استفاده میکنید.
- دهان خود را بشویید تا تکههای غذای باقیمانده از بریسهایتان خارج شود.
- از خوردن برخی غذاها چون غذاهای سفت، ترد یا چسبنده خودداری کنید.
- استفاده از محافظ دندان و کلاه ایمنی را در هنگام انجام ورزش را فراموش نکنید.
سخن پایانی
شکستن براکت ارتودنسی یکی از مشکلات رایجی است که میتواند پس از اجرای این روش درمانی در اثر عادات غلطی چون جویدن ناخن، مسواک زدن سخت، خوردن غذاهای سفت، پایین بودن کیفیت مواد یا مشکلات در حین نصب براکت و … رخ دهد. این مشکل باعث زخم شدن دندان، درد شدید و عفونت خواهد شد. در صورت بروز چنین مشکلی باید اقداماتی چون برگرداندن براکت به جای خود، چیدن بخش تیز سیم ارتودنسی و مراجعه در اسرع وقت به دندانپزشک را انجام دهید.
سوالات متداول:
- چه طور متوجه شویم که براکت اردتودنسی دچار شکستگی شده است؟
جابجا شدن براکت از محل روی دندان، خم شدن سیم و شکستن آن که باعث ایجاد زخم یا ناراحتی در دهان میشود و گاهی عفونت و التهاب به همراه دارد، از نشانههای اصلی شکستن براکت دندان محسوب میشود.
- چگونه می توان از شکستن براکت اردتودنسی پیشگیری کرد؟
هنگام مسواک زدن حرکات شما ملایمتر باشید و دهان خود را بشویید تا تکههای غذای باقیمانده از بریسهایتان خارج شود. همچنین از خوردن برخی غذاها چون غذاهای سفت، ترد یا چسبنده خودداری کنید و استفاده از محافظ دندان هنگام انجام ورزش را فراموش نکنید.
- اگر براکت اردتودنسی دچار شکستگی شد باید چه کاری انجام داد؟
اگر براکت از جای خود جداشده یک موچین را استریل کنید و از آن برای لغزاندن براکت در امتداد سیم استفاده کنید تا بین دو دندان یا در مرکز دندان قرار گیرد. در صورت شکستن سیم از یک ناخنگیر یا انبردست کوچک برای بریدن انتهای آن استفاده کنید تا ظاهری مرتب داشته باشد.
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید