کف بندی دندان چیست؟

روشهای درمانی در دندانپزشکی پیشرفتهای زیادی در زمینه ترمیم دندان داشته و یکی از روشهای بهروز در این زمینه کف بندی دندان است که به منظور محافظت از عصب دندان انجام میشود. در این مطلب در مورد اینکه کف بندی دندان چیست و چطور انجام میشود بیشتر صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با کف بندی دندان
برای بسیاری از افراد این حالت پیش میآید که بعد از خوردن یک غذای داغ یا نوشیدنی خیلی سرد، با درد دندان یا تیر کشیدن آن مواجه میشوند. در چنین مواردی دندانپزشک کف بندی را به شما پیشنهاد میدهد. شاید بپرسید کف بندی دندان یعنی چه؟
در این فرایند، دندانپزشک پس از برداشتن بخش پوسیده دندان، از مواد خاصی برای پر کردن فضای ایجاد شده استفاده میکند که به آن کفبندی دندان میگویند. در واقع کف بندی، فرآیندی در دندانپزشکی است که در آن، از مواد خاصی برای پر کردن حفرههای عمیق دندان و ایجاد یک لایه محافظتی روی عصب استفاده میشود. این لایه محافظ، مانند یک سد یا مانعی روی عصب دندان عمل میکند و از حساسیت نشان دادن دندان به سرما و گرما جلوگیری خواهد کرد. کفبندی دندان معمولاً در مواردی انجام میشود که پوسیدگی دندان به لایه عاج رسیده باشد.
نحوه اعمال مواد کف بندی روی دندان
بعد از معاینه دندان شما و تشخیص اینکه به کف بندی نیاز دارد، کار شروع خواهد شد. البته باید اشاره کرد که نحوه اعمال کف بندی به نوع ماده و تکنیک دندانپزشک بستگی دارد. به طور کلی، مراحل انجام این کار به شرح زیر است:
مرحله اول: پاکسازی حفره دندان
قبل از قرار دادن بیس، باید حفره دندان را به طور کامل تمیز کرد. در این مرحله دندان با استفاده از ابزارهای تخصصی دستی یا چرخشی از هر بافت پوسیده و باکتری عاری شده و خشک خواهد شد تا برای مرحله بعد آماده شود.
مرحله دوم: قرار دادن بیس
برای استفاده از بیس، دندانپزشک مواد مورد استفاده را طبق دستورالعمل سازنده مخلوط میکند. تکنیک قرار دادن بیس بر اساس نوع ماده مورد استفاده متغیر است و ماده کفبندی به صورت یک لایه نازک در کف حفره دندان قرار میگیرد.
مرحله سوم: تراکم و کانتورینگ
در این مرحله از ابزارهای مختلف و مناسب برای این کار چون کندانسور یا پلاگر استفاده میشود تا ماده متراکم با حفره دندان مطابق شود. بعد از آن مواد اضافی را با ابزارهای چرخشی یا ابزار دستی کانتور و یکدست میکنند.
برای خرید بیس و لاینر کلیک کنید.
کاربرد کف بندی دندان چیست؟
کف بندی دندان، به عنوان یک مرحله مهم در دندانپزشکی ترمیمی به شمار میرود و کاربردهای متنوعی دارد که همگی آنها به سلامت و طول عمر دندان کمک میکنند. برخی از مهمترین کاربردهای آن را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
محافظت از عصب دندان
اولین و مهمترین کاربرد کف بندی ایجاد یک عایق حرارتی روی عصب دندان و محافظت از آن در برابر سرما و گرما است. این امر باعث کاهش حساسیت عصب به تغییرات دمایی میشود و از تحریک عصب جلوگیری خواهد کرد.
تقویت چسبندگی مواد ترمیمی
علاوه بر محافظت از عصب، کف بندی باعث صاف و یکدست شدن سطح دندان شده و چسبندگی مواد ترمیمی مانند کامپوزیت یا آمالگام را تا حد زیادی افزایش میدهد. این نکته افزایش عمر ترمیم را در پی خواهد داشت.
کاهش احتمال پوسیدگی
موادی که برای کف بندی استفاده میشوند، حفره دندان را به خوبی مهروموم کرده و از نفوذ باکتریها و مواد غذایی به زیر مواد ترمیمی جلوگیری میکنند. با کاهش نفوذ باکتریها، احتمال پوسیدگی در اطراف ترمیم کاهش مییابد.
لوازم و مواد مورد استفاده در کف بندی دندان چیست؟
در کل برای کف بندی از دو دسته مواد استفاده میشود که به صورت مستقیم روی حفره دندان قرار میگیرند یا حالت پیشساخته دارند و بعد از آماده شدن باید روی دندان قرار بگیرند. همچنین ابزارهای دستی و چرخشی متعددی در این فرآیند استفاده میشود. علاوه بر این مواد مورد استفاده برای کف بندی بر اساس ترکیبات شیمیایی و خواص فیزیکی نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند، از جمله:
آمالگام دندانی
آمالگام دندانی به مخلوطی از فلزات مختلف چون نقره، قلع، مس و جیوه گفته میشود که دوام عالی و مقاومت بالایی در برابر سایش دارند. همین نکته بسیار مهم باعث شده تا یکی از مهمترین و کاربردیترین مواد کف بندی دندان باشد. (برای خرید آمالگام کلیک کنید)
مواد مبتنی بر هیدروکسید کلسیم
اگر میخواهید بدانید اصلیترین و جدیدترین ماده کف بندی دندان چیست، باید به مواد مبتنی بر هیدروکسید کلسیم اشاره کرد. این مواد یونهای کلسیم را آزاد خواهند کرد که باعث بازسازی مجدد عاج شده و برای ترمیم دندان انتخاب خوبی هستند.
رزینها
رزینهای کامپوزیت مواد ترمیمی هستند که به دلیل همرنگ دندان بودن طرفداران استفاده از آن برای کف بندی دندان زیاد است. این مواد از ترکیب ذرات ریز خاص و رزین ساخته شده و از آن برای ترمیم دندانهای خلفی و قدامی استفاده میشود. (برای خرید رزین کلیک کنید)
سیمان گلاس آینومر
این ماده از ترکیب ماده شیشهای پودری و یک ماده اسیدی مایع تشکیل شده است. این ماده به دلیل چسبندگی بسیار بالا و آزاد کردن فلوراید برای کاهش پوسیدگی در کف بندی استفاده میشود. همچنین برای ترمیمهای کوچک از آن استفاده خواهد شد. (برای خرید سمان گلس آینومر کلیک کنید)
نکات مهم در فرایند کف بندی دندان
برای آنکه بدانید شیوه اصولی کف بندی دندان چیست و چطور باید آن را به شکل صحیح اجرا کرد، توجه به نکات زیر مهم است:
- انتخاب ماده صحیح: انتخاب نوع ماده مورد استفاده و مناسب برای کف بندی به عمق حفره، موقعیت دندان و نوع ترمیم بستگی دارد.
- آمادهسازی دندان: قبل از کفبندی، دندان باید با استفاده از ابزارهای مختلف دستی و چرخشی به خوبی تمیز و خشک شود.
- ضخامت مناسب مواد: ضخامت لایه کف بندی باید به اندازهای باشد که بتواند از عصب دندان به خوبی محافظت کند.
در نهایت پس از قرار دادن ماده کفبندی، حفره دندان باید به طور کامل با ماده ترمیمی پر شود و فرآیند کانتور برای یکدست شدن آن را انجام دهند تا مواد ترمیمی روی آن، به خوبی روی لایه زیری بچسبد.
سخن پایانی
حال که میدانید کف بندی دندان چیست باید به این نکته مهم اشاره کرد که این روش درمانی برای محافظت از دندانهای آسیبدیده کاربرد زیاد دارد. این روش بهویژه برای دندانهایی که پوسیدگی عمیقی دارند، بسیار مفید است. با انتخاب مواد مناسب و انجام صحیح مراحل کفبندی، میتوان از مزایای این روش درمانی بهرهمند شد.
همچنین بخوانید: ساکشن مرکزی دندانپزشکی چیست؟
سوالات متداول
- انواع مختلف مواد کف بندی کدامند؟
آمالگام دندانی، مواد مبتنی بر هیدروکسید کلسیم، کامپوزیت رزینها و سیمان گلاس آینومر از مهمترین مواد برای کف بندی به شمار میروند.
- چگونه باید ماده کف بندی را روی دندان اعمال کرد؟
قبل از کفبندی، دندان باید با استفاده از ابزارهای مختلف دستی و چرخشی به خوبی تمیز شود. همچنین رطوبتی در محل نباشد. بعد ماده با ضخامت مورد نیاز روی محل قرار داده شده و متراکم خواهد شد.
- مزایا و معایب استفاده از مواد کف بندی چیست؟
محافظت از عصب دندان، تقویت چسبندگی مواد ترمیمی و کاهش احتمال پوسیدگی از مزایای این کار است. از معایب آن هم میتوان به مواردی چون بالا بودن هزینه نسبت به سایر درمانهای دندانپزشکی، زمانبر بودن نسبت به پر کردن ساده و در برخی موارد ایجاد درد و حساسیت اشاره کرد.
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید