مقالات

پروتز دندان و دندان مصنوعی

پروتز دندان و دندان مصنوعی

در دهه‌های اخیر، نوآوری‌های پزشکی باعث شدند که پروتز دندان و دندان مصنوعی به عنوان جایگزینی بسیار نزدیک به دندان‌های اصلی مورد استفاده قرار گیرند. این پروتزها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تقریباً غیرقابل تشخیص از دندان‌های واقعی هستند و در صورت نصب صحیح، نه تنها فرآیند جویدن ساده‌تر می‌شود، بلکه زیبایی و اعتماد به نفس را نیز برای فرد به همراه می‌آورد؛ در این راستا خرید متریال لازم برای ساخت این پروتزها بسیار مهم است.

پروتز دندانی

دندان‌ها ممکن است به دلایل مختلفی مانند فرسودگی یا آسیب‌دیدگی، زیبایی و کارایی خود را از دست بدهند. در چنین مواقعی، پروتز دندان و دندان مصنوعی به عنوان راه‌حلی برای بازسازی لبخند، جایگزینی و ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده به کار می‌رود. این روش درمانی که شامل ایمپلنت، تاج، پل، دندان مصنوعی و روکش است، می‌تواند هم به صورت متحرک و هم ثابت در دهان قرار گیرد. انتخاب و طراحی هر کدام از این موارد بر اساس شرایط فردی و پس از معاینه توسط دندان‌پزشک تعیین می‌شود.

شما همچنین می توانید برای خرید مواد جرم گیری و پالیش کلیک کنید.

انواع پروتز دندان

انواع پروتز دندان و دندان مصنوعی بسیار متنوع هستند که در ادامه آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم. در ابتدا باید بدانید که در دندانپزشکی، دو دسته اصلی پروتز دندانی شناخته شده است که شامل متحرک و ثابت هستند؛ هرکدام از این موارد نیز خود انواعی دارند. توجه کنید قیمت پروتز دندان بر حسب نوع و متریالی که در ساخت آن‌ها به کار رفته، متفاوت است.

1- پروتز دندان متحرک

این نوع پروتز توسط بیماران قابل برداشتن و قرار دادن مجدد در دهان است که خود شامل انواع زیر می‌شود:

1-الف) پروتز کامل متحرک

این نوع پروتز برای افرادی که تمام دندان‌های خود را از دست داده‌اند به کار می‌رود که در اصطلاح به آن “دندان مصنوعی” یا “دست دندان” گفته می‌شود.

1-ب) پروتز پارسیل متحرک

این پروتز برای افرادی که بخشی از دندان‌های خود را از دست داده‌اند استفاده می‌شود و به آن “دست دندان تک” می‌گویند. این درمان معمولاً زمانی انجام می‌شود که تعداد دندان‌های از دست رفته بیش از سه یا چهار عدد باشد و یا روش درمان ثابت به دلایلی مانند عدم تحمل بیمار، هزینه بالا یا نامناسب بودن استخوان امکان‌پذیر نباشد.

2- پروتزهای دندانی ثابت

این پروتزها پس از آماده‌سازی در دهان ثابت می‌شوند و امکان برداشت آن‌ها توسط بیمار فراهم نیست. این پروتزها شامل انواع زیر هستند:

2– الف) روکش یا کراون

این روش درمانی در مواقعی به کار می‌رود که بخش اعظمی از تاج دندان از بین رفته و با ترمیم‌های رایج قابل بازسازی نباشد. در این روش ریشه باقی مانده تا روکش بر روی آن قرار گیرد، اما ایراد آن تراشیدن بافت باقیمانده از تاج دندان است که طی آن بخشی از تاج سالم از دست می‌رود.

2-ب) بریج دندانی

وقتی دندان به قدری آسیب‌دیده که نگهداری آن ممکن نبوده و روش کراون بر روی آن قابل اجرا نیست، دندان کشیده می‌شود و روی دندان‌های مجاور در هر دو سمت، کراون قرار می‌گیرد. در این حالت دندان کشیده شده به عنوان بخش میانی به دندان‌های کناری متصل می‌شود.

2-ج) اینله و آنله سرامیکی

زمانی که بخش زیادی از تاج دندان از دست رفته و دندان با روش‌های معمول قابل نگهداری نیست، می‌توان این نوع از انواع پروتز دندان را به کار گرفت. این روش در مقایسه دو مورد قبلی، کل دندان را پوشش نمی‌دهد، بلکه فقط قسمت‌های از دست رفته را پر می‌کنند، پس دیگر نیازی به تراش کامل دندان و بافت سالم آن را ندارد.

2-د) ایمپلنت دندانی

با ورود ایمپلنت به دندانپزشکی، بسیاری از درمان‌های پروتز دندان و دندان مصنوعی قبلی کمتر مورد استفاده قرار گرفتند، چرا که این روش مزایای بیشتری نظیر عدم آسیب به دندان مجاور و یا عدم نیاز به تراش را دارد. همچنین ایمپلنت‌ها مشکلات مربوط به پروتز دندان و دندان مصنوعی متحرک مانند لق بودن، ایجاد زخم و ناراحتی را نیز به همراه نمی‌آورند.

در این روش، یک پایه فلزی (فیکسچر) در استخوان فک قرار داده شده و پس از جوش خوردن به استخوان، یک اباتمنت و سپس کراون دندانی بر روی آن نصب می‌شود. البته افرادی که تمام دندان‌های خود را از دست داده‌اند نیز می‌توانند از روش اوردنچر یا دنچر کامل متکی به ایمپلنت استفاده کنند که در آن چندین پایه ایمپلنتی در دهان ثابت می‌شود و شرایط راحت‌تری هم برای تکلم و هم برای تغذیه برای فرد به همراه می‌آورد.

برای تهیه انواع مواد پروتزی بر روی خرید مواد پروتزی کلیک کنید.

پروتز دندان و دندان مصنوعی

انواع دندان مصنوعی

اگر به دنبال اطلاع از این روش درمانی و یا دانستن قیمت دندان مصنوعی هستید، می‌توانید از اطلاعات سایت کافه دنتیست استفاده کنید. ابتدا باید بدانید که دندان مصنوعی به دو دسته کلی ثابت و متحرک تقسیم‌بندی می‌شود که هر کدام از این دو نوع با توجه به کاربرد، دوام و ویژگی‌های خاص خود در مدل‌های متنوعی تولید شده و مزایا و معایب منحصربه‌فردی دارند.

1- دندان مصنوعی ثابت

این نوع از پروتز دندان و دندان مصنوعی به عنوان جایگزین دائمی برای دندان‌های از دست رفته عمل می‌کنند، به طوری که ثابت و مستقیم روی لثه نصب شده و پایه آن درون استخوان فک و بافت لثه قرار می‌گیرد. می‌توان گفت ایمپلنت کامل، تک دندانی و بریج دندانی جزو مهم‌ترین انواع دندان مصنوعی ثابت هستند.

2- دندان مصنوعی متحرک

در تضاد با نوع ثابت، این نمونه از انواع پروتز دندان به صورت متحرک بوده و امکان برداشتن آن برای تمیز کردن یا استراحت دادن به فک وجود دارد. از جمله مدل‌های رایج دندان مصنوعی متحرک می‌توان به پروتز پارسیل، دندان مصنوعی کامل متحرک، فلیپر و اوردنچر اشاره کرد.

مزایا و معایب دندان مصنوعی و پروتز

پروتز دندان و دندان مصنوعی در کنار تمامی مزایایی که برای دهان و دندان دارند، دارای معایبی نیز هستند. از جمله فواید پروتز دندانی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • کمک به حفظ دندان‌های باقیمانده از فرسودگی و شکستگی
  • جلوگیری از انحراف و تغییر موقعیت دندان
  • کمک به حفظ سلامت دهان و دندان
  • پیشگیری از تحلیل رفتن استخوان فک
  • بهبود کیفیت تغذیه و تکلم برای افرادی که دندان‌های خود را از دست داده‌اند.

اما از جمله عوارض آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • امکان بروز آلرژی به مواد پروتز
  • احساس ناراحتی در روزهای ابتدایی
  • احتمال شل شدن تاج دندان در صورت عدم نگهداری صحیح

پروتز دندان و دندان مصنوعی

قیمت پروتز دندان و دندان مصنوعی

برای تهیه و خرید پروتز دندان و دندان مصنوعی و مشاهده قیمت آن‌ها می‌توانید از وب‌سایت کافه دنتیست استفاده کنید. در این وب‌سایت بستری را فراهم کردیم تا دندان‌پزشکان یا کلینیک‌های دندان‌پزشکی بدون داشتن دغدغه بابت خرید متریال و مواد اولیه، آن‌ها را در کوتاه‌ترین زمان تهیه کرده و به ‌کار درمان بیماران بپردازند.

برای تهیه انواع لوازم مواد ترمیمی و پروتز از کافه دنتیست کلیک کنید.

سوالات متداول

  • برای جا افتادن دندان مصنوعی چه کنیم؟

یکی از دغدغه اصلی افرادی که دارای پروتز دندان و دندان مصنوعی هستند، درآمدن آن است. در صورت بروز چنین موردی حتماً به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید. وی از تکنیک‌هایی نظیر ری لاین دندان مصنوعی، چسب دندان، بررسی استخوان فک، تعویض دندان یا آستر استفاده می‌کند.

  • پروتز ثابت دندان چیست؟

پروتز ثابت، با استفاده از چسب مخصوص یا پیچ بر روی دندان یا استخوان فک ساکن شده که امکان جابجایی ندارد.

  • پروتز دندان همان دندان مصنوعی است؟

دندان مصنوعی در واقع نوعی پروتز دندانی بوده که برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست‌ رفته و آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *