معرفی آلرژی های مربوط به دندانپزشکی

آلرژی های مربوط به دندانپزشکی چندان شایع نیست، اما احتمال بروز آن در برخی افراد وجود دارد و باعث ظاهر شدن علائمی چون بثورات پوستی، خارش، تورم زبان و… میشود. این واکنشهای آلرژیک میتوانند ناراحتکننده و استرسزا باشند، اما درک حقیقت در مورد این نوع آلرژیها و نحوه مدیریت آنها میتواند به شما کمک کند تا از استرس خود برای انجام کارهای دندانپزشکی کم کنید و بدانید در هنگام بروز چنین عوارضی باید چه کرد. برای آگاهی شما در مورد چنین واکنشهای آلرژیکی در ادامه این مقاله از وبلاگ کافه دنتیست انواع آلرژی های مربوط به دندانپزشکی، علائم و روشهای درمانی برخی از آنها را بررسی کردهایم.
علت ایجاد آلرژی های مربوط به دندانپزشکی
آلرژیهای دندانپزشکی معمولاً به خاطر استفاده از مواد مختلف در درمانهای دندانپزشکی به وجود میآیند. در برخی افراد، سیستم ایمنی بدن به این مواد واکنش نشان میدهد و باعث بروز علائم آلرژیک میشود. اگرچه این واکنشها نادر هستند، اما میتوانند ناراحتی شدید ایجاد کرده و گاهی حتی به عوارض جدی منجر شوند که نیاز به مراقبت فوری دارند. علل اصلی بروز آلرژیهای دندانپزشکی عبارتند از:
- آلرژی به مواد دندانپزشکی
- حساس بودن سیستم ایمنی بدن فرد
- برخورداری از سابقه واکنشهای آلرژیک
علائم آلرژی در دندانپزشکی
این نوع آلرژیها میتوانند به طرق مختلف ظاهر شوند و آگاهی از علائم آنها برای اقدام بهموقع در جهت درمان، امری ضروری است. شایعترین علائم آلرژی در دندانپزشکی عبارتاند از:
- خارش و بثورات پوستی: اگر بعد از مراجعه به دندانپزشکی متوجه قرمزی، خارش یا کهیر روی پوست خود شدید، میتواند نشانه بروز آلرژی باشد. این بثورات و التهابات میتوانند روی صورت، گردن یا حتی دستان شما ظاهر شوند.
- لبها یا زبان متورم: تورم در لب یا زبان یکی دیگر از علائم رایج این نوع آلرژی است. این امر میتواند با احساس گزگز یا سوزش در ناحیه آسیبدیده همراه باشد.
- مشکل در تنفس: یکی دیگر از علائم آلرژی در دندانپزشکی مشکل در تنفس یا تنگی نفس است که اغلب بهصورت نادر اتفاق میافتد.
- حالت تهوع یا استفراغ: برخی از افراد ممکن است علائم گوارشی مانند تهوع یا استفراغ را تجربه کنند.
- سردرد یا سرگیجه: واکنشهای آلرژیک گاهی اوقات میتواند منجر به سردرد یا سرگیجه شود که میتواند نشانهای از حساسیت به مواد دندانپزشکی باشد.
توجه به این نکته مهم است و این علائم میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و برخی افراد ممکن است ترکیبی از این علائم یا فقط یک مورد از آن را تجربه کنند. در هر صورت مشورت با پزشک و اقدام برای درمان در هنگام مشاهده چنین علائمی ضروری است و از بروز عوارض جدیتر پیشگیری میکند.
برای خرید لوازم و مواد دندانپزشکی با بهترین کیفیت و قیمت به کافه دنتیست مراجعه کنید.
انواع آلرژی های مربوط به دندانپزشکی
همانطور که اشاره شد مهمترین دلیل بروز چنین آلرژیهایی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن، به مواد استفاده شده در طول فرآیندهای درمانی و دندانپزشکی است. این واکنش میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و انواع مختلفی از آن داشته باشد که شامل موارد زیر میشود:
1.حساسیت به ماده بیحسکننده موضعی
یکی از شایعترین علل بروز آلرژیها در دندانپزشکی، حساسیت به ماده بیحسکننده است. این مواد انواع مختلفی دارند و در برخی موارد میتوانند باعث واکنشهای آلرژیک با علائمی چون خارش، تورم و حتی مشکلات تنفسی در فرد شوند.
2.حساسیت به لاتکس
استفاده از دستکشهای لاتکس در دندانپزشکی بسیار متداول است، اما برخی افراد به لاتکس آلرژی دارند. این نوع حساسیت میتواند منجر به کهیر، خارش، تورم و در موارد شدیدتر، بروز اختلالات و مشکلات تنفسی برای فرد شود.
3.حساسیت به فلزات
برخی از افراد به فلزاتی که برای پر کردن دندان استفاده میشوند، مانند نیکل یا جیوه، حساسیت دارند و این نوع حساست یکی از شایعترین انواع آلرژی های مربوط به دندانپزشکی است. همچنین این نوع حساسیت میتواند باعث تغییر رنگ لثهها، طعم بد دهان و در برخی موارد، واکنشهای آلرژیک شدیدتر چون تنگی نفس شود.
4.حساسیت به رزینها و کامپوزیتها
استفاده از رزین و کامپوزیت برای ترمیم دندان و بهبود ظاهر لبخند بسیار متداول است، اما گاهی استفاده از این مواد میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شوند. التهاب لثه، خارش، تورم و … از مهمترین علائم بروز این نوع واکنشها به شمار میرود.
5.حساسیت به مواد دیگر
علاوهبر موارد ذکرشده، استفاده از برخی مواد پرکاربرد دیگر در دندانپزشکی هم باعث بروز آلرژی های مربوط به دندانپزشکی خواهد شد. برخی از این مواد عبارتاند از چسبهای دندانپزشکی، پودرها و یا مواد ضدعفونیکننده.
همچنین بخوانید: پولیش دندان کامپوزیت شده در خانه
6.درماتیت تماسی
مواد شیمیایی زیادی در طول روند درمان و خدمات دندانپزشکی استفاده میشوند که میتوانند باعث بروز واکنش آلرژیک خاصی به نام درماتیت تماسی شوند. درواقع موادی چون آمالگام دندانی و باندینگ باعث بروز خارش در اطراف دهان و تحریک لثه میشوند که «درماتیت تماسی» نام دارد. همچنین برخی از طعمدهندههای استفاده شده در ترکیبات دهانشویهها و خمیردندانها هم باعث بروز چنین واکنشی خواهد شد.
نکات مهم در صورت بروز آلرژی
در صورت بروز آلرژی های مربوط به دندانپزشکی، ضروری است که برای تشخیص و درمان مناسب با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. متخصص آلرژی، پوست شما را از نظر وجود هرگونه بثورات یا کهیر معاینه و وضعیت کلی شما را ارزیابی میکند. در صورت لزوم داروهای ضد حساسیت چون آنتیهیستامینها برای شما تجویز خواهد شد. همچنین برای جلوگیری از شدت گرفتن حساسیت به مواد دندانپزشکی رعایت نکات زیر هم ضروری است:
- سعی کنید استفاده از مواد خوراکی آلرژیزا مانند گردو، بادام هندی، موز، آووکادو، کیوی، گوجهفرنگی، برخی ماهیها مانند کاد، سالمون و صدف را محدود کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید، این امر تولید بزاق را افزایش داده و تعداد باکتریهای بد موجود در دهان را کاهش میدهد.
- از مصرف تنقلاتی چون آبنبات یا آدامسهای حاوی نعناع فلفلی و مواد افزودنی پرهیز کنید.
برای خرید مواد ضدعفونی کننده دندانپزشکی کلیک کنید.
راههای پیشگیری از آلرژی های مربوط به دندانپزشکی
چند نکته مهم و ضروری وجود دارد که رعایت آنها به شما کمک میکند تا خطر واکنشهای آلرژیک را در هنگام مراجعه به دندانپزشکی کم کنید:
- سابقه آلرژی خود به دندانپزشک خود اطلاع دهید: همیشه قبل از انجام هرگونه روش و عمل دندانپزشکی، دندانپزشک خود را در مورد هرگونه آلرژی یا حساسیتی که دارید، مطلع کنید. این امر به او امکان میدهد تا در صورت لزوم از مواد جایگزین استفاده کند.
- درخواست پچ تست: اگر فکر میکنید که ممکن است واکنشهای آلرژیک به مواد خاص دندانپزشکی داشته باشید، میتوانید قبل از درمان درخواست آزمایش پچ کنید. این امر به تعیین حساسیت به هرگونه مواد آلرژن و جایگزین کردن آنها کمک میکند.
- داروهای ضد حساسیت مصرف کنید: برای افراد مبتلا به آلرژی شدید، مصرف داروهای ضد آلرژی نظیر آنتیهیستامینها قبل از انجام اقدامات دندانپزشکی توصیه میشود که البته باید زیر نظر و طبق تجویز پزشک باشد.
سخن پایانی
آلرژی های مربوط به دندانپزشکی یکی از دلایل اصلی اضطراب و ترس افراد برای مراجعه به دندانپزشکی است. با درک علائم و علل رایج آلرژیهای دندانی که در این مطلب اشاره شد، میتوانید اقدامات پیشگیرانهای برای جلوگیری از واکنشهای آلرژیک انجام دهید و از تجربه خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی، بدون داشتن استرس و ناراحتی اطمینان حاصل کنید.
به یاد داشته باشید که در صورت بروز هرگونه حساسیت یا آلرژی با دندانپزشک در تماس باشید و برای تشخیص و درمان مناسب از یک متخصص آلرژی کمک بگیرید. درنهایت اینکه با اقدامات احتیاطی مناسب و استفاده از مواد جایگزین، میتوان از بروز چنین حساسیتهایی پیشگیری کرد.
سوالات متداول
- چه موادی در دندانپزشکی میتوانند باعث آلرژی شوند؟
بیحس کنندههای موضعی، لاتکس، فلزات پرکننده دندان (مانند نیکل، جیوه)، رزینها و کامپوزیتها، خمیردندان و دهانشویهها، چسبهای دندانپزشکی، پودرها و مواد ضدعفونیکننده دلیل بروز این نوع آلرژی هستند.
- علائم آلرژی به مواد دندانپزشکی چیست؟
خارش و بثورات پوستی، متورم شدن لبها یا زبان، مشکل در تنفس، حالت تهوع یا استفراغ و سردرد یا سرگیجه از شایعترین علائم واکنشهای آلرژیک و حساسیت به مواد دندانپزشکی هستند.
- چگونه میتوان از بروز آلرژی به مواد دندانپزشکی پیشگیری کرد؟
سابقه آلرژی خود به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا در صورت لزوم از مواد جایگزین استفاده کنند. اگر هم فکر میکنید که ممکن است واکنشهای آلرژیک به مواد خاص دندانپزشکی داشته باشید، میتوانید قبل از درمان درخواست آزمایش پچ کنید. همچنین مصرف داروهای ضد حساسیت قبل از مراجعه به دندانپزشکی هم موثر است.
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید