دندان عقل نیمه نهفته

Partially impacted wisdom tooth

بیرون آمدن دندان عقل از لثه در سنین نوجوانی و جوانی دردسرهای خاص خود را دارد. یکی از این مشکلات رشد دندان عقل نیمه نهفته است. این اتفاق هنگامی رخ می‌دهد که دندان مولر سوم شما به‌طور جزئی یا کاملاً در لثه یا فک شما به دام بیفتد. این اتفاق مسائل زیادی را به همراه دارد و باید جدی گرفته شود تا باعث بروز مشکلات جدی برای دیگر دندان‌ها و لثه نشود. در این مقاله از وبلاگ کافه دنتیست دلیل بروز این مشکل، علائم و روش‌های درمان آن به‌صورت کامل بررسی شده است.

دندان عقل نیمه نهفته چیست؟

دندان‌های عقل – که به آن‌ها مولر سوم نیز گفته می‌شود – آخرین مجموعه دندان‌هایی هستند که در دهان ما رشد می‌کنند. آن‌ها معمولاً در سنین 17 تا 25 سالگی رشد کرده و از لثه بیرون می‌زنند. گاهی اوقات، آن‌ها به‌طور جزئی یا کامل در لثه یا استخوان فک شما به دام می‌افتند که به این مشکل نیمه نهفتگی و نهفتگی دندان عقل گفته می‌شود. این نوع رشد دندان عقل می‌تواند باعث بروز مشکلاتی چون پوسیدگی دیگر دندان‌ها، بیماری لثه و عفونت شود.

دندان عقل نیمه نهفته چیست؟

علت بروز این مشکل

دندان عقل معمولاً زمانی نهفته یا نیمه نهفته می‌شود که فک شما فضای کافی برای بیرون آمدن آن را نداشته باشد. همچنین گاهی اوقات ممکن است دندان با زاویه نامناسب بیرون بیاید که می‌تواند منجر به نیمه نهفته بودن دندان عقل شما شود.

علائم نهفته دندان عقل چیست؟

گاهی اوقات دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته هیچ مشکل قابل توجهی ایجاد نمی‌کند. گاهی اوقات هم ممکن است علائمی را به‌طور ناگهانی یا تدریجی و در طول زمان از خود نشان دهد. این علائم عبارت‌اند از:

·عفونت لثه و بروز علائم مرتبط با آن

ازآنجایی‌که با بروز چنین مشکلی بخشی از دندان زیر لثه قرار می‌گیرد و بخشی بیرون است، تمیز کردن آن دشوار خواهد شد. همین امر باعث می‌شود تا احتمال ایجاد عفونت در این بخش نیز بیشتر شود. چنین عفونتی، بیماری پریکرونیت یعنی عفونت لثه را همراه خواهد داشت که علائمی چون حساسیت، تورم و … را ایجاد خواهد کرد.

·درد دندان عقل نیمه نهفته

یکی از شایع‌ترین علائم رشد دندان عقل به‌صورت نیمه نهفته و نهفته، بروز دندان درد شدید و دردهایی در ناحیه فک است. همچنین باید اشاره کرد که چنین دردی گاهی به دلیل عفونت لثه و گاه به خاطر فشار بخش نهفته دندان عقل به دندان‌های مجاور رخ می‌دهد.

بیشتر بدانید : اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟

درد دندان عقل نیمه نهفته

·دیگر علائم

  • بوی بد دهان به دلیل تجمع باکتری‌ها در این بخش و تمیز نکردن این دندان به‌صورت کامل
  • اثرات منفی روی جویدن غذا و بروز ناراحتی و درد شدید در هنگام خوردن غذا
  • درد یا تورم فک یا صورت شما

روش‌های تشخیص دندان عقل نهفته و نیمه نهفته

دندان عقل نیمه نهفته و نهفته معمولاً از دو روش معاینه بالینی و تصویربرداری رادیوگرافی تشخیص داده می‌شود. البته باید اشاره کرد به دلیل بیرون بودن بخشی از دندان‌های عقل نیمه نهفته تشخیص آن‌ها آسان‌تر از دندان‌های نهفته است.

معاینه بالینی

در معاینه بالینی، دندان‌پزشک احتمالاً در ابتدای بخش لثه کنار دندان عقل شما را از نظر عفونت، التهاب و دیگر نشانه‌ها بررسی خواهد کرد تا ببینند دندان چه آسیب‌هایی به لثه یا دندان‌های مجاور وارد کرده است. اگر بخشی از دندان هم بیرون زده باشد که با معاینه سطحی قابل تشخیص خواهد بود.

عکس‌برداری رادیوگرافی

با معاینه فیزیکی به‌راحتی دندان‌های عقل نیمه نهفته قابل تشخیص خواهند بود، اما برای اتخاذ بهترین روش درمان درد دندان عقل نیمه نهفته از روش عکس‌برداری پانورامیک یا opg استفاده می‌شود تا موقعیت دندان و آسیب به دندان‌های مجاور به‌درستی مشخص شود. همچنین با این روش تشخیصی دیگر مشکلات مرتبط با دندان عقل از جمله کیست و زاویه رشد آن نیز مشخص خواهد شد تا بتوان برای روش درمان درست تصمیم‌گیری کرد.

عکس‌برداری رادیوگرافی

درمان درد دندان عقل نیمه نهفته

اگر دندان‌های عقل نهفته و نیمه نهفته شما باعث بروز درد، عفونت یا سایر آسیب‌های دندانی شوند، معمولاً کشیدن دندان عقل توصیه می‌شود. بسیاری از دندان‌پزشکان این روش جراحی دندان را به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای کاهش خطر و مشکلات در آینده توصیه می‌کنند. البته ممکن است پیش از این کار درمان دارویی نیز انجام شود که در هر روش را در ادامه توضیح داده‌ایم.

جهت کسب اطلاعات در رابطه با سلامت دندان و مطالعه بیشتر کلیک کنید.

درمان دارویی

در این وضعیت اگر دندان عقل شما باعث التهاب لثه، عفونت و آبسه شده باشد، کشیدن آن منطقی نیست. برای همین در گام نخست به سراغ کاهش و از بین بردن عفونت و آبسه می‌روند که تنها با درمان دارویی چون مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است. بعد از درمان عفونت تصمیم در مورد کشیدن و جراحی این دندان‌ها گرفته خواهد شد.

جراحی دندان عقل نیمه نهفته

اگر دندان عقل شما نیمه نهفته است اما مشکلی ایجاد نمی‌کند، احتمالاً نیازی به کشیدم آن ندارید. بااین‌حال، اگر شروع به ایجاد علائم کرد، جراحی آن می‌تواند خطر بروز سایر مشکلات را کاهش دهد و سلامت کلی دهان و دندان شما را بهبود بخشد. در کل دندان‌های عقل نهفته و نیمه نهفته بیش از سایر دندان‌ها مستعد عفونت و آبسه هستند و می‌توانند باعث آسیب یا پوسیدگی سایر دندان‌های سالم شوند.

جراحی دندان عقل نیمه نهفته دندان عقل نیمه نهفته

خطرات و عوارض کشیدن دندان‌های عقل نیمه نهفته

مانند هر روش جراحی، کشیدن دندان عقل با برخی از خطرات و عوارض بالقوه همراه است که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • خشکی حفره دندان کشیده شده: این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که لخته خون ناشی از عمل جراحی زودتر از موعد از حفره دندان شما جدا شود و استخوان شما نمایان شود. شما می‌توانید با رعایت برخی نکات چون نوشیدن آب با نی پس از کشیدن دندان عقل، خطر خشکی حفره را کاهش دهید.
  • عفونت: گاهی اوقات باکتری‌ها و مواد غذایی می‌توانند در حفره دندان کشیده شده به دام بیفتند و در نتیجه عفونت ایجاد می‌شود. دندان‌پزشک یا جراح خوراکی آنتی‌بیوتیک‌هایی را برای پیشگیری از عفونت تجویز می‌کند که باید مطابق دستور و رأس ساعت مصرف شود.
  • آسیب به سازه‌های اطراف: بعضی اوقات اعصاب، فک، سینوس‌ها یا دندان‌های دیگر می‌توانند در هنگام جراحی دندان عقل نیمه نهفته آسیب ببینند. تکنیک‌های پیشرفته جراحی و مراجعه به یک دندان‌پزشک متبحر در این زمینه خطر بروز چنین صدماتی را تاحدزیادی کاهش می‌دهد.

برای کسب اطلاعات در رابطه با انواع دندان درد و علت آنها کلیک کنید.

آیا جراحی دندان‌های عقل نیمه نهفته دردناک‌تر است؟

به دلیل موقعیت و نوع رشد، کشیدن دندان عقل نیمه نهفته و نهفته معمولاً دشوارتر از دیگر دندان‌ها است، اما این روند لزوماً دردناک‌تر نیست. دندان‌پزشک یا جراح در حین کشیدن دندان عقل از بی‌حسی استفاده می‌کنند و به شما مسکن‌هایی می‌دهد تا هرگونه ناراحتی و درد پس از جراحی را مدیریت کنید.

آیا جراحی دندان‌های عقل نیمه نهفته دردناک‌تر است؟

چطور می‌توان از رشد دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته جلوگیری کرد؟

این اتفاق ممکن است برای هر فردی رخ دهد و هیچ روشی را مشخص کردن خطر ابتلا به این مشکل وجود ندارد. بااین‌حال می‌توان خطر بروز مشکلات و بیماری‌های مرتبط به آن را تاحدزیادی کاهش داد. برای این کار مراجعه منظم به دندان‌پزشک و حفظ بهداشت دهان و دندان اهمیت دارد. همچنین در صورت تشخیص این مشکل در مراحل اولیه باید دندان عقل کشیده شود تا از خطرات ناشی از آن جلوگیری شود.

سخن پایانی

دندان عقل نهفته و نیمه نهفته می‌تواند طیف وسیعی از علائم از جمله تورم و طعم بد داخل دهان را ایجاد کند. همچنین گاهی به دلیل زاویه رشد و فشار به دندان‌های مجاور و فک، درد دندان عقل نیمه نهفته قابل تحمل نخواهد بود و در تمام فک و صورت شما پخش می‌شود. کشیدن دندان عقل یک عمل جراحی رایج است که می‌تواند علائم شما را از بین ببرد و خطر بروز مشکلات مرتبط با سلامت دهان و دندان را در آینده کاهش دهد. البته توصیه می‌شود با دندان‌پزشک خود در مورد اینکه آیا این درمان برای شما مناسب است یا خیر صحبت کنید.

سؤالات متداول:

  1. درمان درد دندان عقل نیمه نهفته به چه صورت انجام می‌گیرد؟

اگر دندان‌های عقل نیمه نهفته شما باعث درد، عفونت یا سایر آسیب‌های دندانی شود، معمولاً کشیدن آن توصیه می‌شود. بسیاری از دندان‌پزشکان این روش جراحی دندان را به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای کاهش خطر و بروز مشکلات در آینده توصیه می‌کنند.

  1. آیا دندان عقل نیمه نهفته حتماً باید جراحی شود؟

اگر دندان عقل شما نیمه نهفته است اما مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند، احتمالاً نیازی به کشیدن یا جراحی آن ندارید. بااین‌حال، اگر شروع به ایجاد علائمی چون درد یا عفونت کرد، جراحی آن می‌تواند خطر بروز سایر مشکلات را کاهش دهد.

  1. علت شکل گیری دندان عقل نیمه نهفته چیست؟

دندان عقل معمولاً زمانی نهفته یا نیمه نهفته می‌شود که فک شما فضای کافی برای بیرون آمدن این دندان را نداشته باشد. همچنین گاهی اوقات ممکن است دندان با زاویه نامناسب بیرون بیاید که می‌تواند منجر به نیمه نهفته بودن دندان عقل شما شود.

 

امتیاز شما:

در حال ثبت...

نظرات کاربران

نظر خود را بنویسید

/ 1000 کاراکتر