قالب گیری دندان چیست؟ مراحل انجام قالب گیری دندان

با شنیدن اسم قالب چه مفهومی به ذهن شما خطور می‌کند؟! آیا می‌دانید قالب گیری دندان چیست و در چه زمانی دندان شما به قالب گیری احتیاج دارد. در ادامه این مقاله با کافه دنتیست همراه باشید تا اطلاعات کاملی را درباره پروسه قالب گیری دندان به شما ارائه دهیم. یکی از مراحل مهم در بسیاری از درمان‌های دندانپزشکی قالب گیری از دندان است. فرآیند قالب گیری به دندانپزشک کمک می‌کند تا یک کپی از دندان‌ها و لثه‌های بیمار خود داشته باشد. این کپی به لابراتوار ارسال خواهد شد تا بر طبق آن، روکش، دندان مصنوعی، بریج، ایمپلنت و سایر تجهیزات دندانپزشکی را بسازند.

هدف از تهیه کردن قالب از دندان جهت کسب اطلاعاتی از اندازه دندان‌ها، فواصل بین دندان‌ها، نحوه اتصال دندان به لثه و در کل تمام جزئیات لثه‌ها و دندان است. قالب گیری ایمپلنت دندان هم یکی از مراحل مهم و اساسی در فرآیند کاشت دندان به‌شمار می‌رود که یک نمای کلی از وضعیت لثه، فک و محل قرارگیری سایر دندان‌ها در اختیار دندانپزشک می‌گذارد تا بر اساس آن اقدام به ساخت ایمپلت دندان کنند.

قالب گیری دندان چیست

قالب گیری دندان یک فرآیند در دندانپزشکی است که جهت ایجاد یک مدل دقیق از دندان‌ها و لثه‌های بیمار از آن استفاده می‌شود. سپس به کمک این مدل‎‌ها می‌توان برای بریج، دندان مصنوعی، ارتودنسی، ساخت روکش، گاردنایت، ایمپلنت و برنامه‌ریزی درمان‌های پیچیده دیگر دندانپزشکی استفاده کرد.

در فرآیند قالب گیری ماده‌ای به ‌نام آلژینات یا سیلیکون را در سینی مخصوص قرار می‌دهند و سپس آن را در دهان بیمار می‌گذارند. پس از اینکه قالب سفت شد، آن را از دهان بیمار خارج می‌کنند و از آن جهت ساخت مدل گچی یا رزینی از دندان و لثه استفاده می‌شود.

قالب گیری دندان چیست

قالب دندان چیست

به یک الگوی دقیق از اجزای دهان و فک و نوع قرارگیری دندان‌ها در کنار و روی هم قالب دندان گفته می‌شود. درواقع قالب با اهداف به دست آوردن ابعاد و اندازه‌های دقیق ساختار دهان بیمار صورت می‌گیرد و برای طیف گسترده‌ای از درمان‌های دندانپزشکی قابل استفاده است.

بنابراین در یک نگاه کلی می‌توان گفت که قالب دندان یک نسخه دقیق و سه بعدی از دندان‌ها، بافت‌های دهان و لثه‌های بیمار است که به دندانپزشک کمک می‌کند تا درمان‌های دندانی مختلف را با دقت و موفقیت بیشتر انجام دهد.

همچنین بخوانید: قورت دادن دندان شیری

قالب دندان چیست

وسایل و مواد قالب گیری دندان

مواد قالب گیری دندان پس از قرار گرفتن در دهان بیمار قالب سه بعدی و دقیق از دندان‌ها و لثه‌ها در اختیار دندانپزشک می‌گذارد. در کل در قالب گیری از دندان از مواد مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند. برای نمونه مهم‌ترین ماده آلژینات است که ماده‌ای پودر مانند بوده و با آب مخلوط می‌شود و پس از قرار دادن آن در دهان به‌سرعت شروع به سفت شدن می‌کند.

از مواد دیگر قالب گیری می‌توان به سیلیکون و پلی سولفید اشاره کرد که سیلیکون یک ماده با استحکام بالا و دقت زیاد محسوب می‌شود و پلی سولفید هم ماده‌ای با استحکام بالا؛ اما بوی نامطبوع است. فاکتورهایی نظیر نوع درمان، شرایط بیمار و هزینه در انتخاب نوع ماده قالب گیری تأثیرگذار هستند. هر کدام از مواد نام برده بر اساس ویژگی‌های خاص خود مانند سفت شدن، استحکام، دقت و انعطاف‌پذیری برای کاربردی خاص انتخاب می‌شوند.

از وسایل قالب گیری دندان هم می‌توان به تری یا سینی قالب گیری، اسپاتولا، کاسه مخلوط، واکس قالب گیری، قیچی، فرز سرامیکی تریمر لثه و… اشاره کرد. سینی قالب گیری که به‌صورت سینی یک‌بار مصرف و سینی تکراری وجود دارد و با توجه به ناحیه‌ای که قرار است قالب گیری صورت گیرد، انتخاب می‎‌شود. برای مخلوط کردن مواد قالب گیری از کاسه‌ای به ‌نام کاسه مخلوط استفاده می‌کنند. واکس قالب گیری هم برای اصلاح حاشیه‌های قالب و ایجاد یک سطح صاف مورد استفاده است. از قیچی هم برای برش سینی یکبار مصرف قالب گیری بهره می‌برند. با کمک فرز سرامیکی تریمر لثه هم دندانپزشک به‌آسانی با باز کردنsulcus  می‌تواند خط تراش برای قالب گیری را به‌خوبی ببیند.

جهت خرید ابزار قالب گیری دندان کلیک کنید.

وسایل و مواد قالب گیری دندان

انواع قالب گیری دندان

قالب گیری از دندان یک پروسه مهم در دندانپزشکی محسوب می‌شود که دارای انواع زیر است:

  1. قالب گیری اولیه: قالب گیری اولیه برای ساخت پروتز دندانی نظیر تاج و دندان مصنوعی صورت می‌گیرد و برای درمان یک دید کلی به دندانپزشک می‌دهد.
  2. قالب گیری نهایی: از قالب گیری نهایی برای ساخت تجهیزات مورد استفاده در درمان‌های گوناگون دندانپزشکی مانند تاج، بریج، روکش، دندان مصنوعی، نگه‌دارنده فک و… استفاده می‌شود.
  3. قالب گیری ثبت بایت: قالب گیری ثبت بایت نحوه قرارگیری دندان‌های بالا و پایین را نشان می‌دهد و جهت انتخاب نوع بریس ارتودنسی به دندانپزشک کمک می‌کند.

انواع قالب گیری دندان

مراحل قالب گیری دندان

در ادامه مراحل قالب گیری دندان به روش‌های مختلف شرح داده شده است:

مراحل قالب گیری از دندان به روش سنتی

برای این مدل به یک ماده اصلی به ‌نام آلژینات و یک تری مخصوص نیاز داریم. همان‌گونه که عنوان کردیم آلژینات یک ماده پودر مانند است که باید با آب مخلوط شود تا خمیر به دست آید. پس از تهیه خمیر، آن را در تری قالب گیری ریخته و در دهان بیمار قرار می‌دهند. جهت انجام این کار تری باید ابتدا روی فک بالا و سپس روی فک پایین قرار گیرد. متخصص یا دندانپزشک در این مرحله تری را نگه می‌دارد تا خمیر خودش را گرفته و سفت شود. در این زمان ممکن است بیمار از طعم تری اذیت شود؛ اما باید دهان خود را تکان ندهد و تا سفت شدن خمیر صبر کند. در مرحله آخر که خمیر سفت شد و شکل دندان‌ها، لثه و فک را به خود گرفت، متخصص یا دندانپزشک آن را از دهان بیمار خارج کرده و به لابراتوار می‌فرستد.

مراحل قالب گیری از دندان به روش دیجیتال

در روش‌های دیجیتال دیگر به خمیر قالب گیری نیازی نیست و از تکنولوژی دیجیتال برای تهیه تصویر سه بعدی از دندان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و لثه بیمار استفاده می‌شود. در آغاز این مدل قالب گیری ابتدا از دندان اسکن گرفته و به رایانه منتقل می‌کنند. سپس به‌ کمک نرم‌افزارهای طراحی، قالب دندان به شکلی دقیق و سه بعدی طراحی می‌شود. پس از مرحله طراحی قالب، اطلاعات سه بعدی را به لابراتوار ارسال می‌کنند تا با استفاده از دستگاه‌های ساخت دیجیتال قالب دندان آماده شود.

مراحل قالب گیری از دندان به روش نوری

قالب گیری نوری دندان به تجهیزات خاصی نیاز ندارد و این روش قالب گیری هنوز به‌مانند دو روش دیگر رایج و شناخته شده نیست. برای انجام این مدل قالب گیری یک پودر مخصوص روی دندان‌های بیمار ریخته می‌شود تا نور بتواند در دهان که کاملا تاریک است، منعکس شود. پس از این مرحله یک دوربین درون دهان بیمار می‌گذارند تا به تصاویری از دهان و دندانه‌ای او دست یابند. تصاویر حاصل شده از این روش وظیفه‌ای مانند خمیر در روش سنتی قالب گیری بر عهده دارند.

مراحل قالب گیری دندان

نکات مهم در هنگام قالب گیری دندان

برای اطمینان از دقت و کیفیت قالب گیری نکات زیر مهم است:

  • آمادهسازی دندان: دندان باید به‌خوبی تمیز و خشک شود تا آلودگی روی کیفیت قالب تأثیر نداشته باشد.
  • انتخاب تری مناسب: تری باید به‌اندازه کافی بزرگ باشد تا تمام دندان‌هایی که باید قالب گیری شوند را تحت پوشش خود قرار دهد.
  • انتخاب ماده قالب گیری مناسب: نوع ماده قالب گیری بر اساس نوع درمان و شرایط بیمار می‌تواند آلژینات، سیلیکون، پلی اتر و. باشد.
  • پرت کردن حواس بیمار: بیمار باید در طول قالب گیری آرام و بدون صحبت باشد و می‌توان با پرت کردن حواس بیمار به این پروسه کمک کرد.
  • استفاده از سرنگ: با کمک سرنگ کناره‌های دندان را بعد از قالب گیری پاکسازی کنید.
  • توجه به اوغ زدن بیمار: برای بیمارانی که احتمال اوغ زدن در آنان بیشتر است، از مواد قالب گیری کمتری استفاده کنید.

نکات مهم در هنگام قالب گیری دندان

جمعبندی

قالب گیری دندان اغلب برای گزینه‌هایی نظیر نگه‌دارنده‌ها، بریج، دندان مصنوعی، ساخت انواع روکش، گاردنایت، ایمپلنت، ارتودنسی و برنامه‌ریزی درمان‌های پیچیده دیگر دندانپزشکی استفاده می‌شود. پلی سولفید، سیلیکون، آلژینات و… برخی از مواد قالب گیری دندان به‌شمار می‌روند که پس از قرار دادن در دهان بیمار قالب سه بعدی و دقیق از دندان‌ها و لثه‌ها را به دندانپزشک ارائه خواهند داد. دندانپزشک می‌تواند از روش‌های مختلفی مانند روش سنتی، دیجیتالی و نوری برای قالب گیری از دندان بیمار استفاده کند. از انواع قالب گیری از دندان هم می‌‌توان به قالب گیری اولیه، قالب گیری نهایی و قالب گیری ثبت بایت اشاره کرد.

از وسایل قالب گیری دندان هم می‌توان به تری، کاسه مخلوط، اسپاتولا، واکس قالب گیری، قیچی، فرز سرامیکی ترمر لثه اشاره کرد. کیفیت مواد و وسایل قالب گیری از دندان بسیار مهم بوده و بهتر است برای تهیه آن‌ها به یک فروشگاه معتبر مراجعه کنید. مجموعه کافه دنتیست یکی از معتبرترین مراکز فروش لوازم، اقلام و مواد دندانپزشکی در ایران به‌شمار می‎‌رود که کیفیت و اصل بودن جنس و تحویل سریع محصولات را در اولویت کاری خود قرار داده است.

همچنین بخوانید: لاینر دندانپزشکی چیست

سوالات متداول

  1. قالب گیری دندان چقدر طول می‌کشد؟

قالب گیری از دندان بین 60 الی 90 دقیقه زمان نیاز دارد و همه مراحل این فرآیند در دو جلسه جداگانه انجام خواهد پذیرفت.

  1. چگونه باید دهان خود را برای قالب گیری آماده کرد؟

منطقه اطراف دندان باید تمیز و آماده شود که شامل پاکسازی دندان و خشک‌کردن آن است.

  1. آیا قالب گیری دندان درد دارد؟

خیر. در بیشتر مواقع هیچ دردی در زمان قالب گیری از دندان حس نخواهید کرد.

امتیاز شما:

در حال ثبت...

نظرات کاربران

نظر خود را بنویسید

/ 1000 کاراکتر