جرم گیری دندان چیست

جرم گیری دندان یکی از خدمات مهم دندانپزشکی است که نهتنها به حفظ سلامت دهان و دندان کمک میکند، بلکه به زیباتر شدن لبخند نیز میانجامد. این فرآیند شامل پاکسازی پلاکها و جرمهای سختی است که روی سطح دندانها و اطراف لثهها انباشته میشوند و در صورت عدم حذف، میتوانند منجر به مشکلات جدی مانند التهاب لثه و پوسیدگی دندان شوند. در این مقاله از وبلاگ کافه دنتیست، به بررسی دقیق مراحل جرمگیری، مزایا و معایب آن و نکاتی که باید پیش از جرمگیری رعایت کنید، خواهیم پرداخت.
برای دیدن قیمت و خرید مواد ترمیمی دندانپزشکی کلیک کنید.
آشنایی با جرم گیری دندان
جرمگیری روشی است که به کمک آن دندانپزشکان پلاکها و جرمهای سخت روی سطح دندانها، بین دندانها و اطراف لثه را از بین میبرند. این جرمها به دلیل تجمع باقیمانده مواد غذایی، باکتریها و مواد معدنی موجود در بزاق دهان ایجاد میشوند. بسیاری از بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان و حتی بوی بد دهان در صورت عدم پاکسازی منظم و مناسب این جرمها و پلاکها رخ میدهد. همچنین در صورت جرمگیری نکردن پلاکها به جرمهای سختی روی دندان تبدیل میشوند که از بین بردن آنها با روشهای جرم گیری دندان خانگی سخت خواهد بود.
برای خرید ست قالب گیری دندان با بالاترین کیفیت و کیفیت در کافه دنتیست روی ست قالبگیری سی سیلیکون ایمپریگام کلیک کنید.
روشهای مختلف جرم گیری
- جرمگیری سطحی: این روش برای از بین بردن پلاکها و جرمهای سطحی و نرم استفاده میشود و زمان زیادی از شما نمیگیرد. درواقع جرم گیری سطحی معمولاً برای افرادی کاربردی است که بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه میکنند.
- جرمگیری عمقی: این روش که به نام روت پلنینگ نیز شناخته میشود، برای افرادی انجام میشود که به بیماریهای لثه مبتلا هستند و جرمها در عمق زیر خط لثه جمع شدهاند. در این نوع جرمگیری، پلاکها و جرمهای عمیقی که در ناحیه زیر لثه و کنار ریشه دندانها تجمع کردهاند، بهطور کامل تمیز میشوند. این کار به جلوگیری از گسترش عفونت و بهبود سلامت لثه کمک میکند و باعث میشود تا از بروز مشکلات جدیتر در لثه و استخوانهای اطراف دندان پیشگیری شود.
تعداد دفعات لازم برای جرم گیری در طول سال
تعداد دفعات لازم برای جرم گیری دندان در طول سال به وضعیت کلی دندانهای شما و نحوه مراقبت از آنها بستگی دارد. برای برخی افراد تنها یکبار جرم گیری در طول سال کافی خواهد بود و شاید تا مدتها نیازی به جرم گیری مجدد نداشته باشند. در مقابل برخی افراد باید هر ۶ ماه یکبار این کار را در دندانپزشکی انجام دهند تا درگیر مشکلاتی چون پوسیدگی دندان، التهاب لثه و … نشوند.
ابزار مورد نیاز برای جرم گیری دندان
جرمگیری روشی است که معمولاً در مطب دندانپزشکی انجام میشود. بسته به نوع جرم و شدت جرم، از روشها یا دستگاههای مختلفی برای این کار استفاده میشود. مراحل انجام و ابزارهای مورد استفاده عبارتند از:
1. ارزیابی اولیه
در مرحله اول، دندانپزشک وضعیت دندانها و لثههای شما را به دقت بررسی میکند تا وضعیت نیاز یا عدم نیاز به جرمگیری مشخص شود. این ارزیابی با استفاده از ابزارهای تخصصی مانند آینه دندانپزشکی و ابزارهای معاینه دقیق انجام میگیرد. اگر جرمهای سخت یا تجمعات زیاد پلاک دیده شود، یا علائمی از بیماریهای لثه ناشی از این جرمها و پلاکها وجود داشته باشد، دندانپزشک جرمگیری را بهعنوان یک روش پیشگیرانه و درمانی به شما توصیه خواهد کرد.
2. استفاده از ابزارهای دستی
در گام بعدی اگر دندانپزشک تشخیص دهد که جرم روی دندان عمیق و سخت نیست، بیحسی تزریق شده و دندانپزشک از ابزارهای جرمگیری دستی استفاده میکند که به دو شکل نوکتیز یا دارای نوک پهن و گرد هستند. این ابزارها به دندانپزشک شما کمک میکنند تا جرمهای چسبیده به سطح دندان و لثه را بهراحتی و با کمترین فشار از بین ببرد.
3. استفاده از دستگاه جرم گیری دندان
در برخی موارد پلاک روی دندان سخت میشود و جرم گیری با ابزارهای دستی ممکن نیست. در این حالت دندانپزشک از دستگاه جرم گیری اولتراسونیک استفاده میکند. چنین دستگاهی با تولید امواج صوتی و ارتعاشات، جرمهای محکم روی دندان را از بین میبرد.
4. پولیش دندانها و فلورایدتراپی (در صورت نیاز)
دندانپزشک بعد از جرمگیری، سطح دندانهای را با کمک خمیر مخصوصی پولیش میکند. استفاده از این ماده سطح دندانها صاف و براق کرده و از تجمع مجدد پلاک و جرم روی دندان شما جلوگیری میکند. همچنین در برخی موارد ممکن است که دندانپزشک پس از جرم گیری، از مواد حاوی فلوراید برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی استفاده کند.
مزایا و معایب جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری هم مانند دیگر روشهای درمانی برای حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است؛ اما مزایا و معایب خاص خود را دارد که شامل موارد زیر میشود:
مزایا و فواید جرم گیری
- پیشگیری از بیماریهای لثه: پلاکها و جرمهای جمعشده روی دندان به مرور زمان باعث التهاب و عفونت لثه میشوند و عامل اصلی بروز بیماریهایی نظیر ژنژیویت و پریودنتیت هستند. با جرم گیری منظم، از بروز عفونت لثه و بیماریهای مرتبط با آن جلوگیری میشود.
- کاهش بوی بد دهان: یکی دیگر از مهمترین مزایای جرم گیری دندان خانگی و همینطور جرم گیری تخصصی، کاهش بوی بد دهان است. درواقع پلاک جمعشده روی دندان شما مکانی مناسب برای رشد و تکثیر باکتریها هستند. این باکتریها هم باعث تولید بوی نامطبوع در دهان میشوند. با انجام جرم گیری بهصورت منظم، پلاک دندان و باکتریهای آنها از بین میروند و شاهد بوی بد دهان نخواهید بود.
- کاهش پوسیدگی دندان: پلاک و جرم، به مرور زمان باعث تخریب مینای دندان میشود و درنهایت پوسیدگی دندان را در پی دارد. با جرم گیری و پاکسازی دندانها از پلاک، احتمال بروز پوسیدگی دندان به شدت کم میشود.
- کمک به زیبایی لبخند: وجود پلاک روی دندان باعث زرد شدن ظاهر آن خواهد شد. جرم گیری و پولیش باعث میشود که دندانها براق و درخشان به نظر برسند. این امر به بهبود زیبایی ظاهری دندان و لبخند شما و افزایش اعتمادبهنفس کمک میکند.
معایب و عوارض جرم گیری
حال که میدانید مزایای جرم گیری دندان چیست، نوبت به بررسی معایب و عوارض آن میرسد. هر چند این روش بسیار ایمن و مؤثر است، اما برخی عوارض موقت نیز دارد که در اغلب موارد گذرا هستند، از جمله:
- ایجاد حساسیت دندان به تغییرات دما: در برخی موارد پس از جرم گیری ممکن است دندانهای شما به غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم حساس شوند. این مدل حساسیت به مرور زمان از بین میرود، پس جای نگرانی نیست.
- خونریزی لثه: برخی از افراد در طول جرم گیری یا بعد از آن شاهد خونریزی خفیف در لثهها هستند که اغلب موقتی است و با مراقبت های بعد از جرم گیری دندان از بین میرود.
- تحریک و التهاب لثهها: در برخی موارد ممکن است پس از جرمگیری، لثهها دچار التهاب و قرمزی شوند که طبیعی است و معمولاً در عرض چند روز بهبود مییابد.
همچنین بخوانید: فیشور سیلانت چیست
تمامی این عوارض موقت هستند و با انجام مراقبتهای لازم بعد از جرم گیری از بین میروند. درواقع این عوارض به قدری شدید نیست که از مزایای آن چشمپوشی کنید و جرم گیری انجام ندهید.
نکات مهم در جرم گیری دندان
پیش از انجام جرم گیری، حتماً با دندانپزشک خود درباره وضعیت دندانها، حساسیتها و مشکلات احتمالی مشورت کنید. این موارد به دندانپزشک کمک میکند تا بهترین روش را برای شما انتخاب کند. همچنین رعایت نکات زیر هم اهمیت زیادی دارد:
- اگر دندانهای حساسی دارید یا دچار التهاب و خونریزی لثه هستید، حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا مراقبتهای لازم را در حین جرم گیری انجام دهد.
- اگر از داروهای رقیقکننده خون (مثل آسپرین) استفاده میکنید، با مشورت دندانپزشک خود مصرف این داروها را محدود کنید تا حین جرم گیری شاهد خونریزی شدید لثه نباشید.
مراقبت های بعد از جرم گیری دندان
همانطور که اشاره شد برخی افراد دفعات کمتری به جرم گیری نیاز دارند و در مقابل برخی باید مدام و بهصورت منظم این کار را انجام دهند. برای تعداد دفعات جرم گیری و تجمع پلاک روی دندان بعد از انجام این روش رعایت نکات زیر ضروری است:
- روزانه دو بار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم باعث کاهش تجمع پلاکها و جلوگیری از تشکیل جرم میشود. همچنین از دهانشویههای حاوی فلوراید نیز استفاده کنید.
- مصرف زیاد نوشیدنیها و غذاهای رنگی مانند قهوه، چای و نوشابههای گازدار باعث زرد شدن و تجمع جرم روی دندانها میشود. پس از مصرف این نوع مواد غذایی و نوشیدنی باید دندانها و دهان خود را کامل بشویید.
- در صورت خونریزی شدید لثه یا التهابی که فروکش نمیکند با دندانپزشک خود در ارتباط باشید.
- مراجعه منظم به دندانپزشکی و انجام جرمگیری دورهای هم یکی دیگر از نکات مهم مراقبتی بعد از جرم گیری است.
سخن پایانی
جرم گیری مرتب و دورهای دندان یکی از راههای مؤثر برای حفظ سلامت دندان و زیبایی لبخند شما است. با کمک این روش علاوهبر تمیزی و زیبایی دندان، از مشکلاتی دیگری مانند بیماریهای لثه، پوسیدگی و بوی بد دهان جلوگیری میشود. اگر دندانهای شما زردتر از حالت عادی شده و حس میکنید نیاز به جرم گیری دارد، بهتر است به جای روشهای خانگی به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید تا با دستگاه جرم گیری دندان مدرن این کار برایتان انجام شود.
سؤالات متداول
- آیا جرم گیری دندان را می توان در خانه انجام داد؟
بله، اما روشهای خانگی تنها برای جرمهای سطحی کاربرد دارند و توصیه میشود یک دندانپزشک متخصص با ابزار دقیق این کار را انجام دهد.
- هر چند وقت یک بار باید جرم گیری دندان انجام شود؟
برای بسیاری از افراد انجام این کار تنها یک بار در سال کافی است، اما بسته به جنس دندان و سبک زندگی برخی افراد هر 6 ماه یکبار باید برای جرم گیری اقدام کنند.
- آیا جرم گیری می تواند رنگ دندان ها را روشن تر کند؟
بله، جرم گیری یکی از کاربردیترین روشها برای از بردن زردی دندان و درخشان کردن آنها است. همچنین اگر بعد از جرم گیری از خمیر پولیش استفاده شود، دندانها روشنتر و سفیدتر میشوند.
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید