درآمدن دندان عقل

دندانهای عقل شما آخرین دندانهای بالغی به شمار میروند که در دهان رشد میکنند. سن درآمدن دندان عقل معمولاً بین 16 تا 26 سالگی است. اگر دندان عقل شما باعث درد، عفونت یا سایر مشکلات بهداشت دهان و دندان شود، ممکن است لازم باشد دندان عقل خود را خارج کنید.
با این وجود اطلاع از مواردی چون کج درآمدن دندان عقل، علائم درآمدن آن، مشکلاتی که ممکن است در آینده پیدا کند ضروری خواهد بود. اگر برای شما سوال پیش آمده که دندون عقل اصلاً چیه و چرا رشد میکنه یا نهفته است، خواندن ادامه این مطلب مفید خواهد بود.
دندان عقل چیست؟
دندانهای عقل آخرین مجموعه دندانهای بالغ شما هستند که میروید. نام دیگر دندانهای عقل «آسیاب سوم» است و در بخش انتهایی لثه در دهان شما قرار دارند. گاهی اوقات دندان عقل به درستی رشد میکند و هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ اما اغلب، دندان عقل در لثه یا استخوان فک شما گیر کرده و رشد نمیکند که به آن دندان عقل نهفته میگویند. هنگامی که این اتفاق میافتد، میتواند منجر به عفونت، ایجاد حفره، بیماری لثه و سایر مشکلات برای سلامت دهان شود. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان کشیدن دندان عقل را توصیه میکنند.
چرا دندان عقل داریم؟
اگر سن درآمدن دندان عقل بین 16 تا 26 سال باشد و در موقعیت مناسب خود بیرون بیایند، میتوانند از استخوان فک شما حمایت کند و نظم دیگر دندانها نیز حفظ شود؛ اما به طور کلی، ما واقعاً به دندان عقل خود نیاز نداریم. این نکته بدان معنا است که دندانهای عقل در یک زمان به هدفی که گفته شد خدمت کردهاند، اما دیگر این کار را نمیکنند.
همچنین اجداد ما از گیاهان خام، آجیلها و گوشتهای سفت استفاده میکردند و دندان عقل برای آسیاب کردن این غذاها برای هضم مناسب ضروری بود. امروزه روش تهیه غذا و شکل غذا خوردن ما متحول شده و همین امر ما را از دندان عقل بینیاز کرده است. همچنین تغییرات رژیم غذایی باعث تغییرات کوچک تکاملی در بدن را به همراه داشته، مثلاً آروارههایمان کوچکتر شده است. به همین دلیل است که بسیاری از افراد در دهان خود فضای کافی برای رشد دندان عقل ندارند.
برای مشاهده انواع لوازم و مواد دندانپزشکی و خرید مواد ترمیمی دندانپزشکی با بهترین قیمت و کیفیت از فروشگاه مرجع خرید مواد دندانپزشکی کافه دنتیست کلیک کنید.
اولین علائم درآمدن دندان عقل چیست؟
اگر در بازه زمانی رشد دندان عقل هستید چند علامت و نشانه وجود دارد که با کمک آن متوجه رویش این دندانها خواهید شد و ممکن است شامل یکی یا چند مورد از علائم زیر شود:
• قرمزی یا تورم در لثهها و پشت لثهها
• درد دندانهای آسیاب
• حساسیت فک
• درد صورت، به دلیل فشار آوردن دندان عقل به اعصاب
• لکههای سفید پشت آخرین دندانهای آسیاب شما (این لکهها احتمالاً سطح روی بالای دندانهای عقل شما هستند که از لثههایتان بیرون میآیند.)
علت زود درآمدن دندان عقل
دندانهای عقل سومین و آخرین مجموعه از دندانهای آسیاب هستند که معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه بیست رویش میکنند. سن یکی از عوامل اولیه در ایجاد رویش دندان عقل است. برای اکثر افراد، این اتفاق بین 16 تا 26 سالگی رخ میدهد، زیرا استخوانهای فک بالا و فک پایین به اندازه کافی رشد کردهاند تا دندانهای آسیاب اضافی را در خود جای دهند.
در برخی موارد تغییرات هورمونی مرتبط با بلوغ باعث افزایش جریان خون به استخوان فک میشود و علت زود درآمدن دندان عقل است. علاوه بر این، ژنتیک ممکن است در تعیین زمان درآمدن دندان عقل شما نقش داشته باشد. برخی از افراد ممکن است رشد آن را زودتر از سن معمول تجربه کنند.
آیا دندان عقل میتواند در سن 30 سالگی و بعد از آن رشد کند؟
بله، دندان عقل میتواند در 30 سالگی رشد کند. اگر بیش از 30 سال سن دارید، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا دندون عقل هنوز هم میتونه رشد کنه؟ این امکان وجود دارد که دندان عقل حتی پس از 30 سالگی نیز در بیاید که در اغلب موارد مشکلی ایجاد نمیکند، فقط باید توجه داشت که کشیدن دندانهای عقلی که دیر رشد کردهاند معمولاً دشوارتر از دندانهایی است که در اوایل بزرگسالی روییدهاند؛ زیرا بزرگتر بوده و محکمتر در استخوان فک ریشه خواهند داشت.
برای مشاهده انواع لوازم و مواد دندانپزشکی و خرید کامپوزیت دندان با بهترین قیمت و کیفیت از فروشگاه مرجع خرید مواد دندانپزشکی کافه دنتیست کلیک کنید.
کج درآمدن دندان عقل
در اغلب موارد دندانهای عقل بدون ایجاد مشکل خاص رشد میکنند و از طریق لثه بیرون میآیند؛ اما گاهی اوقات دندانهای عقل با زاویه بیرون آمده و به داخل لثه یا دندان کنار خود فشار میآورند. به این عارضه اگر دندان مشخص نباشد نهفتگی گفته میشود.
در برخی موارد ممکن است زاویه داشتن دندان عقل در هنگام رویش باعث فشار به دندانهای کناری شده و گاهی باعث عفونت میشود. مسواک زدن این دندانها میتواند دشوار باشد. غذا و باکتریها میتوانند بین دندان عقل و دندان کنار آن گیر کنند که منجر به پوسیدگی دندان و عفونت لثه به نام پریکورونیت شود. گاهی کج درآمدن دندان عقل باعث میشود به پهلو خم شوند و به گونه بمالند. این امر ممکن است باعث ایجاد زخم در گونه و مشکلات جویدن شود.
علائم پوسیدگی دندان عقل
همانطور که اشاره شد در برخی از افراد ممکن است دندان عقل کاملاً نهفته یا به درستی رویش نکرده باشد. همچنین احتمال بروز پوسیدگی هم بالا است. در چنین شرایطی برخی مشکلات و عوارض رخ میدهد که شامل موارد زیر است:
• درد دندان عقل
• عفونت
• شکستگی
• لثه قرمز و ملتهب در نزدیکی دندان عقل
• تورم و درد صورت
• غدد لنفاوی متورم و دردناک در زیر فک
• بوی بد دهان
• ایجاد حفره روی لثه
• بیماری لثه
• آسیب به دندانهای مجاور
• ایجاد کیستها و تومورها
جلوگیری از آسیب دندان های خود با خرید نخ دندان با کیفیت بالا از فروشگاه کافه دنتیست.
درمانهای رایج برای پوسیدگی دندان عقل چیست؟
رایجترین روش درمانی، کشیدن دندان عقل است. یک دندانپزشک یا جراح دهان معمولاً این روش را در مطب خود انجام میدهد، در حالی که شما آرامبخش یا بیحسکننده دریافت کردهاید؛ اما جراح میتواند در صورت لزوم و اگر دندان عقل نهفته باشد، آن را تحت بیهوشی عمومی در بیمارستان خارج کند. در صورت عفونت و پوسیدگی ممکن است از روش درمانی دیگری چون مصرف آنتیبیوتیک، عصبکشی و پر کردن نیز استفاده شود.
سخن پایانی
اگر هنوز علائم درآمدن دندان عقل را تجربه نکردهاید و سن شما از متوسط 16 الی 26 سال گذشته، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است به صورت نهفته رشد کرده و نیاز به کشیدن آن باشد.
اگر هنوز دندان عقل خود را دارید، بهتر است در طول معاینات معمول و روتین آن را بررسی کنید تا از سالم بودن آنها مطمئن شود. علاوه بر ملاقات منظم با دندانپزشک باید دندانهای خود را دو تا سه بار در روز مسواک بزنید و روزی یکبار نخ دندان بکشید. همچنین از دهانشویه آنتیباکتریال استفاده کنید. در صورت نیاز به راهنماییهای لازم در مورد سن درآمدن دندان عقل و علائم پوسیدگی آن، متخصصان کافه دنتیست به شما در این زمینه مشاوره خواهند داد.
سوالات متداول
1. درد دندان عقل به کجا می زند؟
در صورت کج درآمدن دندان عقل ممکن است دیگر دندانها هم درد داشته باشد یا درد آن به استخوان فک هم سرایت کند.
2. آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟
در صورت کج رشد کردن و فشار به دیگر دندانها، ایجاد التهاب، عفونت لثه، عدم دسترسی برای تمیز کردن درست، پوسیدگی و ایجاد مشکل برای تمیز کردن بهتر است برای کشیدن آن اقدام کنید.
3. درآمدن دندان عقل چند روز طول میکشد؟
دندون عقل ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا از لثه خارج شود. در برخی موارد ممکن است اصلاً از لثه خارج نشود و نهفته باشد یا شاهد کج درآمدن دندان عقل باشید.
برای خرید مواد دندانپزشکی با کیفیت بالا از فروشگاه اینترنتی کافه دنتیست کلیک کنید.
همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره های 02166380269 – 02166380379 – 09128616586 با بخش فروش شرکت کافه دنتیست در تماس باشید .
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید