بهترین روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان

جلوگیری از پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان یکی از شایع‌ترین مشکلات سلامت در جهان محسوب می‌شود که بیشتر در میان کودکان و نوجوانان دیده می‌شود. با این حال، این مشکل می‌تواند در هر سنی رخ دهد و محدود به گروه سنی خاصی نیست. اگر فکری برای جلوگیری از پوسیدگی دندان نشوند، این آسیب به مرور زمان گسترش یافته و لایه‌های عمیق‌تری از دندان را درگیر می‌کند. بهترین راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان شامل مراجعه منظم به دندان‌پزشک، رعایت عادات صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است. علاوه‌بر این، راه‌های دیگری نیز وجود دارد که در ادامه این مطلب به‌طور کامل بررسی کرده‌ایم.

پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان یکی از رایج‌ترین مشکلات دهان و دندان است که به تخریب تدریجی ساختار دندان بر اثر فعالیت باکتری‌ها و اسیدهای تولیدشده توسط آن‌ها گفته می‌شود. این مشکل معمولاً زمانی شروع می‌شود که پلاک‌های دندانی که ترکیبی از باکتری‌ها و بقایای مواد غذایی هستند، روی سطح دندان‌ها انباشته می‌شوند. پلاک‌ها در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، اسید تولید کرده و به مینای دندان آسیب می‌زنند.

اگر پوسیدگی درمان نشود، به لایه‌های عمیق‌تر دندان نفوذ کرده و مشکلات جدی‌تری مانند درد شدید، عفونت یا حتی از دست دادن دندان را به دنبال دارد. به همین دلیل، شناخت علل و علائم پوسیدگی و رعایت روش‌های پیشگیری، مانند مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان، برای حفظ سلامت دهان و دندان بسیار مهم است.

علل پوسیدگی دندان

پیش از هر چیزی باید بدانید پوسیدگی دندان فرآیندی تدریجی بوده که در طول زمان رخ می‌دهد. جلوگیری از پوسیدگی دندان مستلزم شناخت علل بروز آن است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • پلاک و جرم دندان: پلاک دندانی یک لایه چسبناک و شفاف است که دندان‌های شما را می‌پوشاند و به خاطر خوردن زیاد قند و نشاسته و تمیز نکردن مرتب دندان شکل می‌گیرد. وقتی قند و نشاسته را از روی دندان‌هایتان پاک نمی‌کنید، باکتری‌ها به‌سرعت شروع به تغذیه از آن‌ها و پلاک تشکیل می‌شود. پلاک‌هایی که روی دندان‌های شما باقی می‌مانند می‌توانند در زیر یا بالای خط لثه حالت سفت‌وسخت به خود بگیرند و به جرم دندان تبدیل شوند که یکی از عوامل پوسیدگی دندان است.
  • باکتری‌های مضر در دهان: اسیدهای حاصل از فعالیت باکتری‌های مضر موجود در دهان باعث می‌شود که مینای دندان شما را از بین ببرد. فرسایش مینای دندان باعث ایجاد منافذ یا سوراخ‌های ریز روی دندان و پوسیدگی می‌شود. باکتری و اسید حاصل از فعالیت آن می‌تواند به عاج نام برسد و درد بیشتری را همراه داشته باشد.

برای آشنایی کامل با دلایل و علت پوسیدگی دندان مقاله آن را از کافه دنتیست بخوانید.

علل پوسیدگی دندان

راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان

راه‌های زیادی برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان وجود دارد که مهم‌ترین آن رعایت بهداشت دهان و دندان است. مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و جرم‌گیری منظم دندان می‌تواند از پوسیدگی جلوگیری کند. همچنین روش‌های زیر به شما در این کار کمک زیادی خواهد کرد:

1.    استفاده از فلوراید

بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی دندان از نظر علمی استفاده از فلوراید است. خمیردندان با فلوراید بالا یا استفاده مستقیم از فلوراید به استحکام بیشتر مینای دندان و جلوگیری از ایجاد حفره کمک می‌کند. علاوه‌بر استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید بالا، دهان‌شویه‌های حاوی فلوراید سدیم مؤثرترین روش برای کاهش آسیب به دندان است.

استفاده از فلوراید

2.    استفاده از روغن‌های طبیعی و گیاهی

روغن‌کشی که از طب باستانی و سنتی سرچشمه می‌گیرد یکی دیگر از راه‌های راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان است. این روش شامل چرخاندن یک قاشق غذاخوری روغن کنجد یا نارگیل در دهان برای حدود 20 دقیقه، سپس تف کردن آن است. این روغن‌ها باکتری‌های دهان، پلاک‌ها و التهاب لثه‌ها را کاهش می‌دهند.

استفاده از روغن‌های طبیعی و گیاهی

3.    محدود کردن مصرف شیرینی و نشاسته

برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان باید مصرف مواد غذایی که به دندان می‌چسبند و عامل ایجاد پلاک هستند را محدود کرد. درواقع غذاهایی که برای مدت طولانی به دندان‌های شما می‌چسبند، بیشتر از غذاهایی که به‌راحتی توسط بزاق شسته می‌شوند باعث پوسیدگی می‌شوند. این غذاها شامل شیر، بستنی، عسل، شکر، نوشابه، میوه‌های خشک، کیک، کلوچه‌ها، آب‌نبات‌ها، غلات خشک و چیپس است.

محدود کردن مصرف شیرینی و نشاسته

4.    استفاده از ژل دندان آلوئه‌ورا

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده از ژل دندان آلوئه‌ورا یکی از بهترین روش‌ها است. طبق تحقیقات علمی مواد مفید و مؤثر موجود در آلوئه‌ورا به مبارزه با باکتری‌هایی که باعث ایجاد حفره و پوسیدگی دندان می‌شوند، کمک خواهد کرد.

استفاده از ژل دندان آلوئه‌ورا

5.    محدود کردن مصرف مواد غذایی حاوی اسید فیتیک

اسید فیتیک که یک ماده ضد مغذی است که به پوسیدگی دندان کمک می‌کند، زیرا مانع از جذب بسیاری از مواد معدنی مانند آهن، روی و کلسیم می‌شود. برخی معتقدند که کاهش آن در رژیم غذایی می‌تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. اسید فیتیک بیشتر در غلات و حبوبات زیر یافت می‌شود:

  • ذرت
  • گندم
  • برنج چاودار
  • لوبیا چشم‌بلبلی
  • لوبیا چیتی

محدود کردن مصرف مواد غذایی حاوی اسید فیتیک

6.    مراجعه منظم به دندان‌پزشک و جرم‌گیری دندان

اگر به دنبال بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی دندان هستید، باید به‌صورت مرتب برای جرم‌گیری به پزشک مراجعه کنید. این امر از تشکیل پلاک سخت روی دندان جلوگیری خواهد کرد که یکی از عوامل اصلی پوسیدگی دندان محسوب می‌شود.

علاوه‌بر جرم‌گیری انجام معاینات منظم دندانپزشکی سالی دو بار برای هر فردی لازم است و یکی از کارهای لازم و ضروری برای جلوگیری از مشکلات دندان چون پوسیدگی یا تشخیص زودهنگام آن‌ها به شمار می‌رود. دندان‌پزشک شما می‌تواند در طول این معاینات ادواری بهترین توصیه‌ها را جهت پیشگیری یا درمان پوسیدگی دندان به شما ارائه دهد.

برای مشاهده قیمت و خرید مواد جرم گیری کلیک کنید.

مراجعه منظم به دندان‌پزشک و جرم‌گیری دندان

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان چه بخوریم؟

کارهایی که باید برای محافظت از دندان در برابر پوسیدگی انجام داد، فراتر از مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن است. فراموش نکنید که رژیم غذایی شما نقش مهمی در جلوگیری از پوسیدگی دندان دارد. در ادامه ده غذای برتر که دندان‌پزشکان برای حفظ سلامت دندان توصیه می‌کنند را بررسی خواهیم کرد.

·       میوه‌ها و سبزیجات ترد

دندان‌پزشکان برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مصرف میوه‌ها و سبزیجات ترد مانند سیب، هویج و کرفس را توصیه می‌کنند. این غذاها به‌عنوان مسواک طبیعی عمل می‌کنند، تولید بزاق را افزایش داده و باعث از بین بردن پلاک از سطح دندان خواهند شد.

·       محصولات لبنی

محصولات لبنی مانند پنیر، ماست و شیر حاوی مواد معدنی ضروری برای تقویت مینای دندان چون کلسیم و فسفر هستند. باید این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا دندان‌هایتان را تقویت کرده و یک سپر محافظ در برابر پوسیدگی ایجاد کنید.

·       نوشیدن چای سبز

چای سبز یکی از نوشیدنی سالم و حاوی موادی به نام پلی فنول با خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی است. نوشیدن چای سبز می‌تواند به مبارزه با باکتری‌های مضر موجود در دهان کمک کند و خطر ایجاد پوسیدگی را کاهش دهد.

نوشیدن چای سبز

·       آجیل و دانه‌ها

بادام، گردو و دانه‌هایی مانند چیا و تخم کتان سرشار از مواد مغذی از جمله کلسیم و ویتامین D هستند. این مواد مغذی نقش حیاتی در حفظ سلامت دندان‌ها و لثه‌های قوی دارند. دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از پوسیدگی دندان یک مشت آجیل را در میان وعده‌های روزانه خود بگنجانید.

·       ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب مانند سالمون و ماهی خال‌مخالی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که خواص ضدالتهابی دارند. گنجاندن آن‌ها در رژیم غذایی به کاهش التهاب لثه و کاهش خطر ایجاد پوسیدگی کمک می‌کند. دندان‌پزشکان پیشنهاد می‌کنند که حداقل دو بار در هفته ماهی را در وعده‌های غذایی خود بگنجانید.

·       مصرف زغال اخته

زغال اخته حاوی ترکیباتی است که از رشد باکتری‌ها در دهان جلوگیری می‌کند و خطر تشکیل پلاک را کاهش می‌دهد. بااین‌حال، مصرف زغال اخته باید در حد اعتدال باشد، زیرا ممکن است اسیدی باشند و به لثه آسیب بزنند.

·       آدامس بدون قند

جویدن آدامس‌های بدون قند، به‌ویژه آدامس‌های شیرین شده با زایلیتول، می‌تواند تولید بزاق را تحریک کند. بزاق به خنثی کردن اسیدهای موجود در دهان و شستن ذرات غذا کمک می‌کند و محیط دهانی را تمیزتر و سالم‌تر خواهد کرد.

·       مصرف خلال هویج و کرفس با حمص

ترکیب فواید سبزیجات ترد با حمص که سرشار از پروتئین است، یک میان وعده عالی برای دندان‌های شماست. خلال هویج و کرفس به تمیزی دندان‌ها کمک می‌کند، درحالی‌که حمص مواد مغذی ضروری برای سلامت دندان را فراهم می‌کند.

·       نوشیدن آب حاوی فلوراید

هیدراته ماندن برای حفظ سلامت دهان بسیار مهم است. نوشیدن آب حاوی فلوراید به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند. دندان‌پزشکان پیشنهاد می‌کنند آب حاوی فلوراید را به‌عنوان نوشیدنی انتخابی خود در طول روز انتخاب کنید.

·       مصرف توت‌فرنگی

توت‌فرنگی سرشار از ویتامین C است و با افزایش تولید کلاژن باعث سلامت لثه می‌شود. گنجاندن توت‌فرنگی در رژیم غذایی می‌تواند به حفظ سلامت دندان و لثه کمک کند. بااین‌حال، مانند زغال اخته، مهم است که آن را در حد اعتدال مصرف کنید.

مصرف توت‌فرنگی

سخن پایانی

پیش از آنکه نیاز به درمان پوسیدگی دندان باشد، باید به فکرهایی برای جلوگیری از بروز این مشکل باشید. در صدر روش‌های برتر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان رعایت بهداشت و مراجعه منظم به دندان‌پزشک قرار دارد. علاوه‌بر آن باید در رژیم غذایی خود نیز تجدیدنظر کنید و مواد مفید برای سلامت دندان که در این مطلب از بلاگ کافه دنتیست اشاره شد را هم در رژیم غذایی خود بگنجانید.

بیشتر بخوانید: سفید کردن دندان با جوش شیرین

سؤالات متداول:

  1. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان چه کنیم؟

رعایت بهداشت دهان و دندان، مراجعه مرتب به دندان‌پزشک، جرم‌گیری، کاهش مصرف قند و نشاسته و مصرف مواد مغذی چون لبنیات، سبزیجات، ماهی، آب و … نقش هم در پیشگیری از بروز پوسیدگی دندان دارد.

  1. پوسیدگی دندان چه علائم و نشانه هایی دارد؟

درد دندان، حساسیت به سرما و گرما، تغییر رنگ، ایجاد حفره و ترک از اصلی‌ترین نشانه‌های پوسیدگی دندان هستند.

  1. اگر به پوسیدگی دندان بی‌توجهی کنیم چه عوارضی خواهد داشت؟

اگر ابعاد پوسیدگی بزرگ‌تر شده و لایه‌های عمیق‌تری از دندان‌های شما را تحت تأثیر قرار دهد، احتمال شکستن دندان و نیاز به کشیدن آن بیشتر می‌شود. همچنین عفونت و بیماری لثه را هم در پی خواهد داشت

امتیاز شما:

در حال ثبت...

نظرات کاربران

نظر خود را بنویسید

/ 1000 کاراکتر