مقالات

علت پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان چیست؟ علائم ،پیشگیری و درمان آن

پوسیدگی دندان وقتی رخ می‌دهد که اسیدهای تولید شده توسط باکتری‌های موجود در بزاق و دهان، به مینای دندان آسیب می‌زنند. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، خوردن غذاهای شیرین یا اسیدی و تنقلات مکرر در کنار خشکی دهان، می‌توانند پوسیدگی را به همراه آورند. با توجه به اینکه علت پوسیدگی دندان چیست، روش‌های درمانی متداول شامل پر کردن، روکش کردن، عصب‌کشی و در موارد پیشرفته، کشیدن دندان ممکن است انتخاب شود. برای پیشگیری و جلوگیری از مشاهده علائم پوسیدگی دندان، مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندان‌پزشک ضروری است.

پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان که در انگلیسی به آن tooth decay می‌گویند، بدون توجه به سن، جنسیت یا وضعیت جسمانی فرد ایجاد می‌شود. این مشکل که گاهی اوقات به عنوان خرابی دندان هم شناخته می‌شود، معمولاً با درد و عفونت همراه است و اگر به آن توجه نشود، می‌تواند با گذشت زمان شدیدتر شده و در موارد حادتر به بخش‌های درونی و لایه‌های زیرین دندان نفوذ کند.
از جمله نخستین علائم پوسیدگی دندان، درد شدید دندان است که در مراحل بعدی ممکن است عفونت‌ نیز به همراه آورد و در نهایت در صورت عدم توجه و درمان، از دست دادن دندان را منجر می‌شود. دلایل پوسیدگی دندان عمدتاً ناشی از باکتری‌های موجود در دهان هستند که با تولید اسید، به مینا و سطح دندان حمله کرده و باعث ایجاد حفره می‌شوند.

دلایل پوسیدگی دندان

در بررسی این سوال که علت پوسیدگی دندان چیست، دلایل مختلفی را می‌توان بیان کرد؛ اما عوامل زیر جزو اصلی‌ترین مواردی هستند که به خرابی دندان منجر می‌شوند:

  • رژیم غذایی ناسالم
  • وجود باکتری‌ها در دهان و بزاق
  • نادیده گرفتن بهداشت دهان و دندان
  • بیماری‌های لثه
  • داشتن دندان‌های نامرتب و دشواری در تمیز کردن آن‌ها
  • استعمال دخانیات
  • استفاده از داروهایی که موجب خشکی دهان می‌شوند؛ مانند داروهای آسم
  • آسیب‌های فیزیکی شدید به دندان

پوسیدگی دندان اغلب توسط پلاک دندانی که لایه‌ای چسبناک از میکروب‌ها است، ایجاد می‌شود. قندهای موجود در غذاها و نوشیدنی‌های مصرفی توسط باکتری‌های پلاک به اسید تبدیل می‌شوند که به مرور زمان به دندان آسیب می‌زنند.

پوسیدگی دندان چیست؟

کمبود کدام ویتامین باعث پوسیدگی دندان می شود؟

ویتامین‌ها و مواد معدنی نقش بسیار مهمی در سلامت دهان و دندان دارند که کمبود آن‌ها می‌تواند پوسیدگی دندان را به همراه آورد. از جمله مهم‌ترین ویتامین‌ها موارد زیر هستند:

  1. کلسیم: برای داشتن دندان و استخوان محکم حضور کلسیم در بدن ضروری است. کمبود کلسیم می‌تواند به پوسیدگی دندان و یا دیگر بیماری‌های لثه منجر شود. منابع غذایی که در آن‌ها کلسیم وجود دارد شامل لبنیات، سبزیجات، بروکلی و بادام هستند. همچنین در صورت کمبود این ماده معدنی می‌توان از مکمل‌های حاوی کلسیم استفاده کرد.
  2. ویتامین D: حضور این ویتامین برای جذب کلسیم و تقویت استخوان‌ها الزامی است و کمبود آن می‌تواند به کاهش تراکم استخوانی و پوسیدگی دندان منجر شود. برای دریافت ویتامین D می‌توان از انواع منابع طبیعی مانند نور خورشید، تخم مرغ، ماهی یا منابع صنعتی مانند غذاهای غنی شده با ویتامین D و قرص و مکمل استفاده کرد.
  3. فسفر: فسفر نیز برای جذب کلسیم و جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها نیاز است. این ماده در لبنیات و غذاهای دریایی، حبوبات، غلات و گوشت‌ها یافت می‌شود.
  4. ویتامین C: در امر پوسیدگی دندان صرفاً توجه به ویتامین‌های مربوط به دندان مهم نیست، بلکه باید به فکر تقویت لثه نیز بود. این ویتامین در دسته ویتامین‌هایی قرار می‌گیرد که بافت لثه را تقویت کرده و از بروز انواع بیماری‌های دهانی پیشگیری می‌کند. مرکبات، سبزیجات و فلفل قرمز از جمله منابع غنی از ویتامین C هستند.
  5. پتاسیم: پتاسیم نیز جزو ویتامین‌هایی بوده که به بهبود تراکم مواد معدنی استخوان کمک می‌کند و در موز، سبزیجات، ماست، پنیر و گوجه فرنگی یافت می‌شود.
  6. ویتامین A: یکی از مواردی که می‌تواند پاسخ سوال علت پوسیدگی دندان چیست باشد، کمبود ویتامین A است که شاید کمتر به آن توجه شود. این ویتامین برای سلامت غشاهای مرطوب بدن و جریان بزاق ضروری است. ماهی، زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، جگر و سبزیجات منابع خوبی برای تأمین این ویتامین هستند.

انواع پوسیدگی دندان

پوسیدگی در دندان می‌تواند به چندین کلاس یا مرحله تقسیم‌بندی شود که با توجه به این انواع، روش‌های ترمیم پوسیدگی دندان اعمال خواهد شد. این انواع به 6 کلاس قابل تقسیم‌بندی هستند:

  • کلاس یک: پوسیدگی‌های کلاس یک جزو پوسیدگی‌های سطحی بوده که به آسانی قابل مشاهده هستند، معمولاً روی سطوح جونده دندان‌های پشتی مانند آسیاب دیده می‌شود و گاهی نیز ممکن است در دندان‌های جلویی اتفاق افتد.
  • کلاس دو: پوسیدگی‌هایی که روی سطوح بین دندان‌های آسیاب و پرمولر قرار دارند و با چشم قابل تشخیص نیستند در دسته پوسیدگی سطح 2 قرار می‌گیرند.
  • کلاس سه: این دسته به پوسیدگی‌های بین دندانی که در فضای بین دندان‌های جلویی رخ می‌دهند گفته می‌شود.
  • کلاس چهار: در صورتی که پوسیدگی کلاس 3 به لبه‌های برش دندان‌های جلویی گسترش یابد و سطوح بین دندانی و لبه‌های برشی را تحت تأثیر قرار دهد، به آن پوسیدگی کلاس 4 گویند.
  • کلاس پنج: این نوع در نزدیکی خط لثه دندان‌های جلو و عقب شکل می‌گیرد و در هر دو سوی دندان ممکن است رخ دهد.
  • کلاس شش: در نهایت پوسیدگی گسترده که بر روی سطح بالای دندان‌ها ایجاد می‌شود، مربوط به کلاس 6 است.

درمان پوسیدگی دندان

پس از آن که دانستید علت پوسیدگی دندان چیست، مراحل درمانی متناسب با شدت و وضعیت کلی آغاز می‌شود. روش‌های مختلف رفع پوسیدگی دندان به شرح زیر هستند:

  • درمان فلوراید: این روش درمانی برای حفره‌های اولیه ناشی از پوسیدگی که به تازگی شکل گرفته‌اند، استفاده می‌شود و می‌تواند به بازسازی مینای دندان کمک کند. درمان نیز ممکن است به صورت مایع، ژل، فوم یا لاک باشد.
  • پر کردن دندان: این روش برای درمان پوسیدگی‌هایی که فراتر از مرحله اولیه هستند به کار می‌رود که نوع آن توسط دندانپزشک تشخیص داده می‌شود.
  • روکش و تاج: برای پوسیدگی‌های شدید که به عصب دندان رسیده و باعث ضعف دندان شده‌، روکش‌های سفارشی یک راهکار مناسب است.
  • کانال ریشه: وقتی پوسیدگی به پالپ دندان می‌رسد، دندان پزشک ممکن است درمان کانال ریشه را توصیه کند تا دندان‌های آسیب دیده یا عفونی را نجات دهد.
  • کشیدن دندان: و در آخرین مرحله در صورتی که هیچ ‌یک از روش‌های گفته شده پاسخ درمانی مناسبی نبوده و دندان به شدت آسیب دیده و غیر قابل ترمیم باشد، کشیده می‌شود.

برای مشاهده انواع لوازم و مواد دندانپزشکی و خرید مواد ترمیمی با بهترین قیمت و کیفیت از فروشگاه مرجع خرید مواد دندانپزشکی کافه دنتیست کلیک کنید.

پوسیدگی دندان چیست؟

جمع‌بندی

پوسیدگی دندان به دلیل آسیب به مینای دندان رخ می‌دهد و دارای طبقه‌بندی و کلاس‌های مختلف است. پس از آن ‌که تشخیص داده شد علت پوسیدگی دندان چیست، در مراحل ابتدایی می‌توان با انواع روش‌های ترمیمی آن را بازسازی کرد، اما در مراحل پیشرفته‌تر پوسیدگی، به درمان‌های جدی‌تر نیاز است.

سوالات متداول

  1. دندان چگونه دچار پوسیدگی می شود؟ هنگامی که به مینای دندان آسیب وارد شود شاهد پوسیدگی خواهیم بود، این پوسیدگی می‌توان به دنبال مصرف غذاهای شیرین، اسیدی یا عدم رعایت بهداشت دهان باشد.
  2. براي درمان پوسيدگي دندان چه بايد کرد؟ روش درمانی پوسیدگی توسط دندان پزشک تعیین می‌شود و می‌تواند شامل درمان فلوئیدی، پر کردن، کانال ریشه یا حتی در مواردی کشیدن دندان باشد.
  3. نشانه‌هاي پوسيدگي دندان چیست؟ از جمله نشانه‌های این پوسیدگی می‌توان به بوی بد دهان، مشاهده لکه‌های سفید یا سیاه، درد در دندان و لثه و … اشاره داشت.

برای خرید مواد دندانپزشکی با کیفیت بالا از فروشگاه اینترنتی کافه دنتیست کلیک کنید.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره ‌های 02166380269 – 02166380379 – 09128616586 با بخش فروش شرکت کافه دنتیست در تماس باشید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *